Стъпки на приготвяне
-
Изберете подходящи зелеви листа, които да напълните. Отделете и такива, които да сложите на дъното на тенджерата и най-отгоре, когато подредите сармите.
-
Нарежете зеленчуците за плънката: лука, морковите, гъбите, магданоза и копъра. Сварете отделно ориза и го изстудете след това.
-
Запържете в тиган лука, добавете гъбите, морковите, овкусете със сол, пипер и мащерка. След това добавете ориза, магданоза и копъра и разбъркайте добре.
-
Вземете зелево листо, сложете от плънката и след това хубаво го навийте и затворете от всички страни. По същия начин напълнете всички сарми. Сложете на дъното на тава наситнено зеле, след това напълнените сарми и върху тях остатъка от зеле и зеленчуков бульон да ги покрие, за да се сварят. Овкусете с мащерката, пипер на зърна, дафинов лист, сол и пипер, и паприка по желание.
-
Оставете тенджертата да ври поне за около час и половина при 180°C, след което добавете доматеното пюре и оставете за още около 40 мин. По желание, украсете с пресен дафинов лист и сервирайте.