Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Poffertjes – Холандски сладки палачинки

Poffertjes – това са традиционни холандски десерти, които приличат на палачинки, но са по-сладки и са с по-малък размер. Истинските poffertjes са приготвяни на специален голям тиган, който има няколко по-малки плитки вдлъбнатини на дъното. Обикновено се сервират в средата на деня, но не на закуска. Много често са посипвани с пудра или кристална захар.

Стъпки на приготвяне

  • Загрейте млякото.
  • Смесете солта с брашното и направете кладенче в средата.
  • Смесете малко количество от топлото мляко с маята и залейте с него кладенчето заедно с 2/3 от останалото мляко.
  • Бъркайте до получаване на тесто с еднородна, гладка и рядка консистенция. Добавете останалото топло мляко, продължавайки да бъркате.
  • Покрийте сместа с навлажнена кърпа и оставете на топло място, напр. на радиатора за един час.
  • Намажете специалния тиган за poffertjes с масло или маргарин
  • Напълнете всяка вдлъбнатина със смес и пържете от двете страни докато получат златна коричка.
  • Начин на сервиране:Сервират се горещи с масло и захар, с ягоди или полети с шоколадов сос.
  • Също така са много вкусни с масло, кристална захар и кленов сироп.

Рецепти, които може да ви интересуват

Poffertjes – Холандски сладки палачинки
6 човека 15-30 минути Лесно
СЪСТАВКИ
  • 250 г брашно
  • 50 г масло или маргарин
  • 400 мл мляко
  • 10 г мая
  • 5 г сол
Стъпки на приготвяне
  • Стъпка 1

    Загрейте млякото.

  • Стъпка 2

    Смесете солта с брашното и направете кладенче в средата.

  • Стъпка 3

    Смесете малко количество от топлото мляко с маята и залейте с него кладенчето заедно с 2/3 от останалото мляко.

  • Стъпка 4

    Бъркайте до получаване на тесто с еднородна, гладка и рядка консистенция. Добавете останалото топло мляко, продължавайки да бъркате.

  • Стъпка 5

    Покрийте сместа с навлажнена кърпа и оставете на топло място, напр. на радиатора за един час.

  • Стъпка 6

    Намажете специалния тиган за poffertjes с масло или маргарин

  • Стъпка 7

    Напълнете всяка вдлъбнатина със смес и пържете от двете страни докато получат златна коричка.

  • Стъпка 8

    Начин на сервиране:Сервират се горещи с масло и захар, с ягоди или полети с шоколадов сос.

  • Стъпка 9

    Също така са много вкусни с масло, кристална захар и кленов сироп.