Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Паеля - Испанско ястие от Валенсия

Рецепта за паеля а ла Венеция – класическо ястие на народната испанска кухня, произлизащо от красивата Валенсия. Който поне веднъж е посетил плажовете на Валенсия ще иска със сигурност да прекара там и следващата си почивка ядейки вкусните ястия на испанската кухня. Наименованието на ястието произлиза от името на голям тиган, т.е. paellery, в който обикновено се приготвя паелята.

Стъпки на приготвяне

  • Изплакнете белия, едър боб след това залейте със студена преварена вода и накиснете за 12 часа. Сварете в същата вода.

  • Измийте внимателно и нарежете на парчета пилешкото и заешкото месо.  Изплакнете зеления фасул. Бланширайте измитите домати, обелете ги и нарежете на парчета.

  • Загрейте олиото в голям тиган, след това запържете пилешкото месо от всички страни. Към същото олио сложете парчетата заешко и също така запържете от всяка страна. Добавете зеленият фасул и пържете около 2-3 минути. Сложете боба и нарязаните домати. Добавете чушката и разбъркайте. Изсипете ориза бавно и бъркайте с дървена лъжица. Добавете шафрана и солта. Залейте с вода, оставете да заври и варете на нисък огън с капак. От този момент спрете да разбърквате.

  • Варете паелята не по-дълго от 18-20 минути. Свалете от котлона и оставете за 5 минути, за да може да „узрее”.

Рецепти, които може да ви интересуват

Паеля - Испанско ястие от Валенсия
6 човека над 45 минути Трудно
СЪСТАВКИ
  • 750 г пилешко месо
  • 500 г заешко месо
  • 400 г ориз
  • 250 г зелен фасул
  • 200 г боб
  • 100 г домати
  • 50 мл олио
  • 800 мл вода
  • 1 лъжичка сладка чушка
  • Пипер
  • Сол
  • Шафран
Стъпки на приготвяне
  • Стъпка 1

    Изплакнете белия, едър боб след това залейте със студена преварена вода и накиснете за 12 часа. Сварете в същата вода.

  • Стъпка 2

    Измийте внимателно и нарежете на парчета пилешкото и заешкото месо.  Изплакнете зеления фасул. Бланширайте измитите домати, обелете ги и нарежете на парчета.

  • Стъпка 3

    Загрейте олиото в голям тиган, след това запържете пилешкото месо от всички страни. Към същото олио сложете парчетата заешко и също така запържете от всяка страна. Добавете зеленият фасул и пържете около 2-3 минути. Сложете боба и нарязаните домати. Добавете чушката и разбъркайте. Изсипете ориза бавно и бъркайте с дървена лъжица. Добавете шафрана и солта. Залейте с вода, оставете да заври и варете на нисък огън с капак. От този момент спрете да разбърквате.

  • Стъпка 4

    Варете паелята не по-дълго от 18-20 минути. Свалете от котлона и оставете за 5 минути, за да може да „узрее”.