Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Майонеза

Рецепта за майонезен сос, наричан майонеза. Съществуват различни версии на легендата свързана с въвеждането на майонезата под сегашното и наименование във френската кухня. Наименованието майонеза произлиза от френската дума: manier – "бъркане", свързва се с града Mahón, столица на Менорка, а също така произлиза от френския град Байон и се говори, че неговото първо наименование е било Sauce bayonnaise. Най-вероятната теория е все пак, че майонезата дължи своето наименование на старофренската дума moyeu – „жълтък”.

Стъпки на приготвяне

  • Преди да пристъпите към приготвяне на майонезата трябва да се погрижите всички продукти да бъдат със стайна температура.
  • Отделете белтъците от жълтъците. След това поставете жълтъците в купа.
  • В купата разбийте жълтъците с оцета, горчицата, солта и пипера, докато сместа се сгъсти и започне да залепва към приставката за разбиване (2-3 минути). Олиото трябва да се долива постепенно, непреставайки да разбивате. Разбивайте равномерно, докато получите гладка смес с еднородна консистенция.
  • Подправете на вкус.

Рецепти, които може да ви интересуват

Майонеза
4 човека 15-30 минути Лесно
СЪСТАВКИ
  • 4 яйца
  • 3 с.л. бял винен оцет или прясно изцеден сок от лимон
  • 1 с.л. сол
  • 1 с.л. люта горчица
  • 2 чаши олио от гроздови семки
  • Щипка бял пипер
Стъпки на приготвяне
  • Стъпка 1

    Преди да пристъпите към приготвяне на майонезата трябва да се погрижите всички продукти да бъдат със стайна температура.

  • Стъпка 2

    Отделете белтъците от жълтъците. След това поставете жълтъците в купа.

  • Стъпка 3

    В купата разбийте жълтъците с оцета, горчицата, солта и пипера, докато сместа се сгъсти и започне да залепва към приставката за разбиване (2-3 минути). Олиото трябва да се долива постепенно, непреставайки да разбивате. Разбивайте равномерно, докато получите гладка смес с еднородна консистенция.

  • Стъпка 4

    Подправете на вкус.