Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Лазаня – италианска запеканка с месо и зеленчуци

Рецептата за лазаня – едно от най-известните италиански ястия. Италианската запеканка с паста, мляно месо и зеленчуци.

Стъпки на приготвяне

  • Варете пастата в леко осолена вода за около 5 минути докато леко омекне. После я извадете и наредете корите една до друга , за да не се слепят.

  • Изсипете в тенджерата нарязаните домати, посипете с босилек и риган, а след това патладжана, тиквичките и чушката, които предварително сте нарязали на кубчета. Задушете на слаб огън. През това време нарежете на кубчета лука и подправете със сол и пипер, а след това запържете.

  • Накрая добавете счукания чесън и запържете за кратко, след което добавете всичко към соса.

  • Изсипете месото в тенджерата и добавете лука. Варете на слаб огън за около 8-12 минути. Когато месото е запържено го добавете доматеното пюре и отново запържете за кратко.

  • Добавете соса към месото. Подправете на вкус. Свалете от котлона.

  • През това време направете соса бешамел.

  • Разтопете в тенджера маслото и прибавете брашното. Запържете всичко, докато брашното започне да става бяло, а след това докато бъркате добавете млякото към получената консистенция на гъста сметана. Добавете сиренето и варете до момента, в който то се разтопи.

  • Подправете на вкус с пипер и мляно индийско орехче.

  • Вътрешната част на огнеупорния съд се намазва с масло. На дъното се нареждат поред: лист лазаня, върху него сос бешамел, плънка с месо, посипва се с част от кашкавала и след това се повтаря до изчерпване на продуктите.

  • Накрая поръсете с кашкавал и босилек.

  • Печете около 30 минути при температура 190°C.

Рецепти, които може да ви интересуват

Лазаня – италианска запеканка с месо и зеленчуци
4 човека над 45 минути Трудно
СЪСТАВКИ
  • 3 консерви домати
  • 1 консерва доматен концентрат
  • 1 тиквичка
  • 1 патладжан
  • 2 средни глави лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 чушки
  • 500 г мляно месо
  • 500 г италианско сирене (пармезан или друго)
  • 250 г кашкавал
  • 2 лъжици масло
  • 4 лъжици брашно
  • 2 чаши мляко
  • Стрито индийско орехче
  • Босилек
  • Риган
  • Пипер
  • Сол
  • Малко чушка на прах
  • Масло за намазване на формите и огнеупорните съдове
Стъпки на приготвяне
  • Стъпка 1

    Варете пастата в леко осолена вода за около 5 минути докато леко омекне. После я извадете и наредете корите една до друга , за да не се слепят.

  • Стъпка 2

    Изсипете в тенджерата нарязаните домати, посипете с босилек и риган, а след това патладжана, тиквичките и чушката, които предварително сте нарязали на кубчета. Задушете на слаб огън. През това време нарежете на кубчета лука и подправете със сол и пипер, а след това запържете.

  • Стъпка 3

    Накрая добавете счукания чесън и запържете за кратко, след което добавете всичко към соса.

  • Стъпка 4

    Изсипете месото в тенджерата и добавете лука. Варете на слаб огън за около 8-12 минути. Когато месото е запържено го добавете доматеното пюре и отново запържете за кратко.

  • Стъпка 5

    Добавете соса към месото. Подправете на вкус. Свалете от котлона.

  • Стъпка 6

    През това време направете соса бешамел.

  • Стъпка 7

    Разтопете в тенджера маслото и прибавете брашното. Запържете всичко, докато брашното започне да става бяло, а след това докато бъркате добавете млякото към получената консистенция на гъста сметана. Добавете сиренето и варете до момента, в който то се разтопи.

  • Стъпка 8

    Подправете на вкус с пипер и мляно индийско орехче.

  • Стъпка 9

    Вътрешната част на огнеупорния съд се намазва с масло. На дъното се нареждат поред: лист лазаня, върху него сос бешамел, плънка с месо, посипва се с част от кашкавала и след това се повтаря до изчерпване на продуктите.

  • Стъпка 10

    Накрая поръсете с кашкавал и босилек.

  • Стъпка 11

    Печете около 30 минути при температура 190°C.