Стъпки на приготвяне
-
Нарежете на ситно лука, нарежете на кубчета месото и картофите, нарежете на ситно магданоза и накрая нарежете или накъсайте на ленти прошутото.
-
В тенджера, да дъното на която има малко олио и масло, запържете леко лука, добавете морковите и магданоза и овкусете със сол и пипер. След няколко минути добавете картофите и зеленчуковия бульон. Поръсете с подправки и няколко листа мента и оставете зеленчуците да се задушат, докато картофите се сготвят добре. Веднага след това добавете граха (без да го размразявате предварително). Оставете всички зеленчуци да се варят още 7 минути и след това добавете заквасената сметана и пасирайте с блендер, докато не се получи кремообразна смес.
-
Изсипете нарязаното на ленти прошуто в загрята мазнина и го сотирайте, докато стане златисто на цвят. Извадете лентите прошуто и ги разположете върху лист готварска хартия, за да се отече мазнината. Сипете супата от грах в чиния или купа и след украсете със запеченото прошуто и кълнове от репички.