Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Кöttbullar – шведски кюфтета от мляно месо

Шведската кухня не е много изтънчена, но повечето ястия лесно се приготвят в къщи и са много здравословни. Кöttbullar – кюфтета от мляно месо – рецептата за това ястие, домакините си предават от поколение на поколение. Приготвените Кöttbullar не заемат много време, но дават възможност за разнообразяване на всекидневните хранения.

Стъпки на приготвяне

  • В съд смесете сметаната с галетата и оставете за 5 минути. Запържете лука с масло. Към галетата добавете каймата, яйцето, подправките и пържения лук, направете смес и я поставете в хладилника за няколко часа.
  • След това оформете малки топки (с големина на орех), които трябва да престоят 30 минути. С останалото масло намажете тавичката върху която ще наредите топките. Печете във фурната при температура 90-100ºC около 5-10 минути.
  • Запържете леко лука нарязан на филийки с масло и долейте виното и оставете да поври.
  • Добавете бульона и варете без капак 10 минути като бъркате непрестанно.
  • Добавете горчицата и концентрата, подправете.

Рецепти, които може да ви интересуват

Кöttbullar – шведски кюфтета от мляно месо
4 човека 30-45 минути Умерено
СЪСТАВКИ
  • 500 г смес от мляно месо
  • ½ чаша галета
  • 1 яйце
  • ½ чаша сметана
  • 1 глава лук
  • 4 лъжици масло
  • Връзка магданоз
  • Сол
  • Пипер
  • Олио
  • 1 глава лук
  • 1 лъжица масло
  • 200 г бяло вино
  • 600 г телешки бульон
  • 2 лъжички горчица
  • 3 лъжици доматен концентрат
  • Сос от боровинки (или топинг)
Стъпки на приготвяне
  • Стъпка 1

    В съд смесете сметаната с галетата и оставете за 5 минути. Запържете лука с масло. Към галетата добавете каймата, яйцето, подправките и пържения лук, направете смес и я поставете в хладилника за няколко часа.

  • Стъпка 2

    След това оформете малки топки (с големина на орех), които трябва да престоят 30 минути. С останалото масло намажете тавичката върху която ще наредите топките. Печете във фурната при температура 90-100ºC около 5-10 минути.

  • Стъпка 3

    Запържете леко лука нарязан на филийки с масло и долейте виното и оставете да поври.

  • Стъпка 4

    Добавете бульона и варете без капак 10 минути като бъркате непрестанно.

  • Стъпка 5

    Добавете горчицата и концентрата, подправете.