Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Пържен шаран със сладка царевица

Днес отново ви приветстваме в кухнята на Bonduelle, където ще разнообразим традиционната рецепта за приготвяне на шаран. Нашата версия: пържен шаран със сладка царевица. Да запретваме ръкави!

Стъпки на приготвяне

  • Започваме с подготвянето на шарана. Ако сте закупили цяла риба, трябва много старателно да почистите вътрешностите, а също и люспите. След това филетираме, а после разрязваме получените две филета на 4 еднакви парчета (ако шаранът е по-голям, може и на 6 еднакви филета). 


    Филетата трябва да са хубаво обезкостени, така че проверяваме още веднъж дали не са останали малки или големи кости по тях.

  • Върху филетираните и добре почистени филета правим няколко повърхностни разреза от страната на кожата. 

  • Време е да смесим подправките, с които ще овкусим рибата, а именно сол, червен и черен пипер. Хубаво овалваме филетата в сместа, след което оставяме всяко от тях да постои между подправките за около 20 мин.

  • След като филетата са се овкусили, изсипваме на равна повърхност по равно количество царевичен грис и брашно. Това ще бъде нашата панировка, затова овалваме хубаво филетата.

  • Една малка тайна – най-добре изпържете филетата непосредствено преди сервиране 😉


    В дълбок тиган изсипваме достатъчно мазнина (олио или масло), която да покрие цялото дъно, но не и да покрива филетата (около 1 пръст е достатъчно). Изпържваме филетата в предварително загрятата мазнина до получаване на златиста коричка от всички страни.

  • Време е да преминем към гарнитурата! 


    Взимаме дългозърнестия ориз и старателно го измиваме под течаща вода, но без да го мачкаме! Повтаряме процеса, докато водата не стане бистра (тогава сме махнали нишестето, което кара ориза да слепва).

  • В малка касерола или тенджера загряваме вода на котлона. Изсипваме измития ориз; температурата на котлона трябва да е умерена, а водата да е на 1 пръст над ориза.

  • Идва ред да добавим ароматните подправки, които много подхождат на дългозърнест ориз, а именно – карамфил, канела, джинджифил и сол.


    От пакета с карамфила ще са ни нужни само две-три парченца. Вземаме 1 пръчка канела и я притискаме с дръжката на ножа, докато се натроши. Отново се нуждаем от едва няколко малки парченца канела. Вземаме джинджифила и нарязваме две-три тънки шайби (може да го обелите, а може и да запазите кората).


    Всички подправки добавяме към врящата вода с ориза, поръсваме със сол на вкус.


    Когато оризът е готов, снемаме от котлона и оставяме настрана.

     

  • Следва приготвянето на любимата сладка царевица!


    Вземаме една люта чушка и я нарязваме на шайби. Главата лук и чесъна наситняваме. За тук също ще използваме джинджифил, като отново се нуждаем от 2-3 тънко нарязани слайса.

  • В дълбок тиган добавяме малко зехтин. Изсипваме подготвените зеленчуци и няколко зърна черен пипер и ги оставяме да се запържат за малко. Внимавайте да не прегорят. 


    След това добавяме цялата консерва сладка царевица на зърна към зеленчуците. Тъй като царевицата е предварително готова за консумация, тя не се нуждае от много време а тигана. Просто разбъркваме всички съставки добре и оставяме за 2-3 минути, докато царевицата поеме ароматите.

     

  • Вземаме ориза, който приготвихме няколко стъпки по-горе и гарнитурата с царевица. Смесваме двете гарнитури в по-голям съд, като разбъркваме внимателно, така че да ги смачкаме. 


    В подходяща чиния добавяме 1 филе пържен шаран и смесената гарнитура от ориз и царевица.


    Сервираме!

     

Рецепти, които може да ви интересуват

Пържен шаран със сладка царевица
4 човека 30-45 минути Трудно
СЪСТАВКИ
  • Една консерва супер сладка царевица Bonduelle (340 г)

  • Пресен шаран (около 1 кг.)

  • Царевичен грис (около 200 гр)

  • Брашно (около 200 гр)

  • 200 гр дългозърнест бял ориз

  • Карамфил (подправка)

  • 1 глава кромид лук

  • Джинджифил

  • 2-3 пръчки канела

  • Люта чушка 

  • Чесън

  • Зехтин

  • Олио

  • Сол

  • Черен пипер на зърна

Стъпки на приготвяне
  • Стъпка 1

    Започваме с подготвянето на шарана. Ако сте закупили цяла риба, трябва много старателно да почистите вътрешностите, а също и люспите. След това филетираме, а после разрязваме получените две филета на 4 еднакви парчета (ако шаранът е по-голям, може и на 6 еднакви филета). 


    Филетата трябва да са хубаво обезкостени, така че проверяваме още веднъж дали не са останали малки или големи кости по тях.

  • Стъпка 2

    Върху филетираните и добре почистени филета правим няколко повърхностни разреза от страната на кожата. 

  • Стъпка 3

    Време е да смесим подправките, с които ще овкусим рибата, а именно сол, червен и черен пипер. Хубаво овалваме филетата в сместа, след което оставяме всяко от тях да постои между подправките за около 20 мин.

  • Стъпка 4

    След като филетата са се овкусили, изсипваме на равна повърхност по равно количество царевичен грис и брашно. Това ще бъде нашата панировка, затова овалваме хубаво филетата.

  • Стъпка 5

    Една малка тайна – най-добре изпържете филетата непосредствено преди сервиране 😉


    В дълбок тиган изсипваме достатъчно мазнина (олио или масло), която да покрие цялото дъно, но не и да покрива филетата (около 1 пръст е достатъчно). Изпържваме филетата в предварително загрятата мазнина до получаване на златиста коричка от всички страни.

  • Стъпка 6

    Време е да преминем към гарнитурата! 


    Взимаме дългозърнестия ориз и старателно го измиваме под течаща вода, но без да го мачкаме! Повтаряме процеса, докато водата не стане бистра (тогава сме махнали нишестето, което кара ориза да слепва).

  • Стъпка 7

    В малка касерола или тенджера загряваме вода на котлона. Изсипваме измития ориз; температурата на котлона трябва да е умерена, а водата да е на 1 пръст над ориза.

  • Стъпка 8

    Идва ред да добавим ароматните подправки, които много подхождат на дългозърнест ориз, а именно – карамфил, канела, джинджифил и сол.


    От пакета с карамфила ще са ни нужни само две-три парченца. Вземаме 1 пръчка канела и я притискаме с дръжката на ножа, докато се натроши. Отново се нуждаем от едва няколко малки парченца канела. Вземаме джинджифила и нарязваме две-три тънки шайби (може да го обелите, а може и да запазите кората).


    Всички подправки добавяме към врящата вода с ориза, поръсваме със сол на вкус.


    Когато оризът е готов, снемаме от котлона и оставяме настрана.

     

  • Стъпка 9

    Следва приготвянето на любимата сладка царевица!


    Вземаме една люта чушка и я нарязваме на шайби. Главата лук и чесъна наситняваме. За тук също ще използваме джинджифил, като отново се нуждаем от 2-3 тънко нарязани слайса.

  • Стъпка 10

    В дълбок тиган добавяме малко зехтин. Изсипваме подготвените зеленчуци и няколко зърна черен пипер и ги оставяме да се запържат за малко. Внимавайте да не прегорят. 


    След това добавяме цялата консерва сладка царевица на зърна към зеленчуците. Тъй като царевицата е предварително готова за консумация, тя не се нуждае от много време а тигана. Просто разбъркваме всички съставки добре и оставяме за 2-3 минути, докато царевицата поеме ароматите.

     

  • Стъпка 11

    Вземаме ориза, който приготвихме няколко стъпки по-горе и гарнитурата с царевица. Смесваме двете гарнитури в по-голям съд, като разбъркваме внимателно, така че да ги смачкаме. 


    В подходяща чиния добавяме 1 филе пържен шаран и смесената гарнитура от ориз и царевица.


    Сервираме!

     

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.