Стъпки на приготвяне
-
Започваме с подготвянето на шарана. Ако сте закупили цяла риба, трябва много старателно да почистите вътрешностите, а също и люспите. След това филетираме, а после разрязваме получените две филета на 4 еднакви парчета (ако шаранът е по-голям, може и на 6 еднакви филета).
Филетата трябва да са хубаво обезкостени, така че проверяваме още веднъж дали не са останали малки или големи кости по тях. -
Върху филетираните и добре почистени филета правим няколко повърхностни разреза от страната на кожата.
-
Време е да смесим подправките, с които ще овкусим рибата, а именно сол, червен и черен пипер. Хубаво овалваме филетата в сместа, след което оставяме всяко от тях да постои между подправките за около 20 мин.
-
След като филетата са се овкусили, изсипваме на равна повърхност по равно количество царевичен грис и брашно. Това ще бъде нашата панировка, затова овалваме хубаво филетата.
-
Една малка тайна – най-добре изпържете филетата непосредствено преди сервиране 😉
В дълбок тиган изсипваме достатъчно мазнина (олио или масло), която да покрие цялото дъно, но не и да покрива филетата (около 1 пръст е достатъчно). Изпържваме филетата в предварително загрятата мазнина до получаване на златиста коричка от всички страни. -
Време е да преминем към гарнитурата!
Взимаме дългозърнестия ориз и старателно го измиваме под течаща вода, но без да го мачкаме! Повтаряме процеса, докато водата не стане бистра (тогава сме махнали нишестето, което кара ориза да слепва). -
В малка касерола или тенджера загряваме вода на котлона. Изсипваме измития ориз; температурата на котлона трябва да е умерена, а водата да е на 1 пръст над ориза.
-
Идва ред да добавим ароматните подправки, които много подхождат на дългозърнест ориз, а именно – карамфил, канела, джинджифил и сол.
От пакета с карамфила ще са ни нужни само две-три парченца. Вземаме 1 пръчка канела и я притискаме с дръжката на ножа, докато се натроши. Отново се нуждаем от едва няколко малки парченца канела. Вземаме джинджифила и нарязваме две-три тънки шайби (може да го обелите, а може и да запазите кората).
Всички подправки добавяме към врящата вода с ориза, поръсваме със сол на вкус.
Когато оризът е готов, снемаме от котлона и оставяме настрана. -
Следва приготвянето на любимата сладка царевица!
Вземаме една люта чушка и я нарязваме на шайби. Главата лук и чесъна наситняваме. За тук също ще използваме джинджифил, като отново се нуждаем от 2-3 тънко нарязани слайса. -
В дълбок тиган добавяме малко зехтин. Изсипваме подготвените зеленчуци и няколко зърна черен пипер и ги оставяме да се запържат за малко. Внимавайте да не прегорят.
След това добавяме цялата консерва сладка царевица на зърна към зеленчуците. Тъй като царевицата е предварително готова за консумация, тя не се нуждае от много време а тигана. Просто разбъркваме всички съставки добре и оставяме за 2-3 минути, докато царевицата поеме ароматите. -
Вземаме ориза, който приготвихме няколко стъпки по-горе и гарнитурата с царевица. Смесваме двете гарнитури в по-голям съд, като разбъркваме внимателно, така че да ги смачкаме.
В подходяща чиния добавяме 1 филе пържен шаран и смесената гарнитура от ориз и царевица.
Сервираме!