Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Kartoffelsalat – немска картофена салата. По желание с грах и царевица

Картофената салата се сервира по различни начини. В Южна Германия картофената салата се сервира обикновено топла или даже гореща, в други региони – при стайна температура. На север най-често се предпочита студеното консумиране на салатата. Сосовете към тези салати са също различни: майонеза, сметана, горчица, сос от оцет, сос винегрет и т.н. Основата на картофената салата - kartoffelsalat са варените картофи, към които се добавят най-различни съставки като: бекон или лук, домати или зелен грах, яйца, царевица или даже портокали.

Стъпки на приготвяне

  • Сварете картофите необелени с ким за около 25-30 минути.
  • Нарежете лука на малки кубчета.
  • Сварете картофите, обелете ги, нарежете на филийки, а след това поръсете с лука.
  • Сварете бульона с половината оцет и веднага – докато е горещ полейте с него картофите.
  • Всичко подправете на вкус със сол и пипер, а след това деликатно разбъркайте и оставете за 30 минути.
  • Може да излеете част от бульона, с който са полети картофите.
  • Запържете бекона на тиган, нарежете на малки парчета и го добавете към салатата.
  • Останалия оцет разбийте с олиото на кремовидна маса, добавете половината нарязан див лук и с тази маса полейте салатата.
  • С останалия див лук поръсете салатата преди сервиране.

Рецепти, които може да ви интересуват

Kartoffelsalat – немска картофена салата. По желание с грах и царевица
4 човека 30-45 минути Лесно
СЪСТАВКИ
  • 1 кг малки картофи
  • 1 лъжичка ким
  • 2 средни глави лук
  • 200 мл бульон (може да бъде от кубче)
  • 100 мл оцет (може да бъде ябълков)
  • 100 мл олио напр. слънчогледов или от гроздови семки
  • 2 връзки див лук
  • 5 - 6 тънки парчета пушен бекон сол, пипер
Стъпки на приготвяне
  • Стъпка 1

    Сварете картофите необелени с ким за около 25-30 минути.

  • Стъпка 2

    Нарежете лука на малки кубчета.

  • Стъпка 3

    Сварете картофите, обелете ги, нарежете на филийки, а след това поръсете с лука.

  • Стъпка 4

    Сварете бульона с половината оцет и веднага – докато е горещ полейте с него картофите.

  • Стъпка 5

    Всичко подправете на вкус със сол и пипер, а след това деликатно разбъркайте и оставете за 30 минути.

  • Стъпка 6

    Може да излеете част от бульона, с който са полети картофите.

  • Стъпка 7

    Запържете бекона на тиган, нарежете на малки парчета и го добавете към салатата.

  • Стъпка 8

    Останалия оцет разбийте с олиото на кремовидна маса, добавете половината нарязан див лук и с тази маса полейте салатата.

  • Стъпка 9

    С останалия див лук поръсете салатата преди сервиране.