Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Имамбаялдъ - турска кухня

Имамбаялдъ е традиционно ястие от турската кухня, което е свързано с много легенди. Една от тях разказва, че мохамеданският духовник Имам припаднал от възхищение когато за пръв път опитал това ястие. Преди да ви споделим рецептата за имамбаялдъ ще ви разкажем още една легенда. Друга приказка за това турско ястие разказва, че свещеник се оженил за дъщерята на търговец на маслиново масло. Нейната зестра се състояла от дванадесет буркана от най-добрия зехтин, с който тя всяка вечер приготвяла патладжан, варен в този зехтин и с домати и лук. На тринадесетия ден, нямало патладжанено ястие на масата. След като получил информацията, че няма повече зехтин, имамът припаднал!

Стъпки на приготвяне

  • В голяма тенджера с вряща вода, бланширайте патладжаните за 7-8 минути, след което ги отцедете и подсушете.

  • Леко запържете лука със зехтин, добавете счукания чесън, обелените домати нарязани на кубчета.

  • Всичко задушете за 10 минути, а накрая изсипете нарязания магданоз.

  • Срежете патладжаните на половина и извадете от тях малко от вътрешността.

  • Нарежете вътрешността смесете я със зеленчуците, подправете на вкус с лимонов сок и подправки.

  • Половинките патладжан напълнете с плънка, полейте с останалия зехтин и поставете във фурната.

  • Печете 45 минути при температура 180°C.

Рецепти, които може да ви интересуват

Имамбаялдъ - турска кухня
4 човека над 45 минути Умерено
СЪСТАВКИ
  • 4 средни патладжана
  • 4 средни глави лук
  • 4 скилидки чесън
  • 6 средно големи, узрели, обелени домата
  • 100 мл зехтин
  • 5-6 с.л. нарязан магданоз
  • 3 с.л. захар
  • 5 с.л. пресен лимонов сок
  • Сол
  • Пипер
  • Зехтин екстра върджин
Стъпки на приготвяне
  • Стъпка 1

    В голяма тенджера с вряща вода, бланширайте патладжаните за 7-8 минути, след което ги отцедете и подсушете.

  • Стъпка 2

    Леко запържете лука със зехтин, добавете счукания чесън, обелените домати нарязани на кубчета.

  • Стъпка 3

    Всичко задушете за 10 минути, а накрая изсипете нарязания магданоз.

  • Стъпка 4

    Срежете патладжаните на половина и извадете от тях малко от вътрешността.

  • Стъпка 5

    Нарежете вътрешността смесете я със зеленчуците, подправете на вкус с лимонов сок и подправки.

  • Стъпка 6

    Половинките патладжан напълнете с плънка, полейте с останалия зехтин и поставете във фурната.

  • Стъпка 7

    Печете 45 минути при температура 180°C.