Стъпки на приготвяне
-
Започваме изпълнението на нашата рецепта за фалафел с цвекло, като нарежем на ситно лука и магданоза, краставиците на дълги ивици, а доматите на колелца.
-
В бледнер изсипваме отцеденото цвекло и леблебия, добавяме лука и магданоза, половината тахан и половината кимион. Заливаме със зеленчуковия бульон, добавяме сол и пипер на вкус.
-
В дълбока купа разбиваме с тел едно яйце и прибавяме цялата получена смес от блендъра към него. Разбъркваме добре, а след това прибавяме и останалите тахан, кимион и галетата. Отново разбъркваме добре.
-
Оформяме малки топки фалафел, след което ги оваляме в сусама. Топките фалафел изпържваме на тиган в добре загрято олио. След изпържване до готовност фалафелите се поставят върху равна повърхност.
-
Време е да приготвим вкусния сос, който ще подчертае вкуса на нашите фалафели с цвекло! Взимаме 1 чаша кисело мляко и към него добавяме тахан, сироп от агаве и сол и пипер на вкус.
-
Следва подготовка за дегустирането – взимаме една пита/арабско хлебче, което според предпочитанията ни може да загреем преди консумация за 3-4 мин. във фурната. По средата на питата слагаме първо руколата, след това колелцата домат и киселите краставички. Добавяме още фалафелите с цвекло. Обилно заливаме всичко със соса от кисело мляко, а по желание може да добавите и допълнително цвекло, ако ви е останало. За още по-богат вкус подправяме отгоре с малко редукция от басламико оцет и… Нашата рецепта за фалафел с цвекло е изпълнена!