Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Емпанадас – аржентински пелмени с месо или по желание с царевица и спанак

Емпанадас – големи аржентински пелмени с телешко пържени в мас. Ястието е било наследено от индианците. Всеки регион има собствена рецепта за емпанадас и те се различават по големина и плънка. Традиционната плънка от телешко се нарича criolla (криолла), но пелмените могат да бъдат с плънка от кашкавал и шунка, пилешко месо, царевица и лук или със спанак и бекон. Тестото трябва да бъде тънко.

Стъпки на приготвяне

  • За да направите тестото трябва в топлото мляко да разтворите маята, да добавите жълтъците, маслото и захарта. Бавно добавяйте брашното и бъркайте. Завийте тестото с фолио и го оставете в хладилника за цяла нощ.

  • Може да преминете към плънката. Нарежете на кубчета лука и чушката, пресовайте чесъна. На загрято олио изпържете най-напред лука, след това добавете чушката, чесъна и каймата. Пържете всичко около 10 минути.

  • Свалете от котлона плънката и добавете към нея 1 яйце, 1 жълтък, сметана и нарязания магданоз.

  • Разточете тестото на 4 кръга с диаметър 15 см. На всеки кръг поставете порция от плънката, сгънете на две и залепете краищата.

  • Преди изпичане намажете пелмените с жълтък.

  • Печете във фурната около 20 минути при температура 200°C. Може да се изпържат и в тиган с мас.

Рецепти, които може да ви интересуват

Емпанадас – аржентински пелмени с месо или по желание с царевица и спанак
8 човека над 45 минути Умерено
СЪСТАВКИ
  • Тесто:
  • 300 г пшенично брашно
  • 2 жълтъка
  • 4 лъжици мляко
  • 100 г мая
  • 200 г масло щипка захар
  • Плънка:
  • 350 г кайма смес
  • 1 яйце
  • 4 лъжици сметана
  • 2 глави лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 лъжици олио
  • 1 червена чушка
  • 2 жълтъка
  • Връзка магданоз
  • Сол
  • Червен пипер
  • Черен пипер
Стъпки на приготвяне
  • Стъпка 1

    За да направите тестото трябва в топлото мляко да разтворите маята, да добавите жълтъците, маслото и захарта. Бавно добавяйте брашното и бъркайте. Завийте тестото с фолио и го оставете в хладилника за цяла нощ.

  • Стъпка 2

    Може да преминете към плънката. Нарежете на кубчета лука и чушката, пресовайте чесъна. На загрято олио изпържете най-напред лука, след това добавете чушката, чесъна и каймата. Пържете всичко около 10 минути.

  • Стъпка 3

    Свалете от котлона плънката и добавете към нея 1 яйце, 1 жълтък, сметана и нарязания магданоз.

  • Стъпка 4

    Разточете тестото на 4 кръга с диаметър 15 см. На всеки кръг поставете порция от плънката, сгънете на две и залепете краищата.

  • Стъпка 5

    Преди изпичане намажете пелмените с жълтък.

  • Стъпка 6

    Печете във фурната около 20 минути при температура 200°C. Може да се изпържат и в тиган с мас.