Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Chapati (чапати) – индийски хляб

Chapati (чапати) – индийски хляб, във формата на палачинка, правен от пресято брашно и печен на котлон. Палачинките се сервират към различни ястия от зеленчуци, ориз и към супата dhal. Чапати се използва вместо лъжица, завиват се в него готовите ястия. Размерът на палачинката зависи от региона и кухнята, но неговия среден размер е около 10 см в диаметър.

Стъпки на приготвяне

  • Пресейте брашното в голям съд, добавете солта и хубаво разбъркайте. Направете кладенче в средата и бавно налейте водата, омесете тесто и месете около 7 минути. Оставете покрито тестото за половин час.
  • Разделете готовото тесто на 16 еднакви парчета. Всяко парче да се разточи на тънък кръг с диаметър 10-15 см.
  • Загрейте тигана и поставете в него чапатито. Печете от едната страна докато не се появят балончета, след това обърнете на другата страна. Внимателно с помощта на кърпа притиснете палачинката и още веднъж обърнете на другата страна. Чапати трябва да бъдат добре изпечени.

Рецепти, които може да ви интересуват

Chapati (чапати) – индийски хляб
3 човека над 45 минути Лесно
СЪСТАВКИ
  • 1 ½ пресято брашно
  • ½ лъжичка сол
  • 1 чаша вода
  • 2 лъжици разтопено масло
Стъпки на приготвяне
  • Стъпка 1

    Пресейте брашното в голям съд, добавете солта и хубаво разбъркайте. Направете кладенче в средата и бавно налейте водата, омесете тесто и месете около 7 минути. Оставете покрито тестото за половин час.

  • Стъпка 2

    Разделете готовото тесто на 16 еднакви парчета. Всяко парче да се разточи на тънък кръг с диаметър 10-15 см.

  • Стъпка 3

    Загрейте тигана и поставете в него чапатито. Печете от едната страна докато не се появят балончета, след това обърнете на другата страна. Внимателно с помощта на кърпа притиснете палачинката и още веднъж обърнете на другата страна. Чапати трябва да бъдат добре изпечени.