Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Баклава

Ориенталски десерт, баклавата е усещане за орехи и захар, които се топят в устата.

Стъпки на приготвяне

  • Варете водата с двете чаши захар около 10 минути. Към края прибавете лимоновия сок и карамфила. Изключете котлона и оставете сиропа да се охлади.  
  • Смесете орехите, канелата и трите лъжици захар в малка купа и ги оставете настрани.
  • Разтопете маслото и с част от него намажете една тава.  
  • Поставете половината от корите в тавата, като мажете всяка от тях с разтопеното масло.
  • Подравнете краищата и разпръснете между слоевете. Разпределете равномерно пълнежа от орехи и продължете с останалите кори. Мажете всяка кора с масло.
  • Запазете останалото масло.
  • С остър нож разрежете сладкиша на ромбчета.
  • Сложете останалото масло върху ромбчетата.   
  • Печете в предварително загрята фурна на 175 C до златисто.
  • Махнете от фурната, охладете за 10 минути и сложете с лъжица охладения сироп върху всяко парче. Повторете докато използвате по-голямата част от сиропа.

Рецепти, които може да ви интересуват

Баклава
6 човека над 45 минути Лесно
СЪСТАВКИ
  • 2 чаши захар
  • 3 лъжици захар
  • 1 1/2 чаши вода
  • 3 пръчици карамфил
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 1 1/2 чаши ситно нарязани орехи
  • 1 ч.л. канела
  • 1 1/2 чаши сладко масло
  • 1 пакет кори
Стъпки на приготвяне
  • Стъпка 1

    Варете водата с двете чаши захар около 10 минути. Към края прибавете лимоновия сок и карамфила. Изключете котлона и оставете сиропа да се охлади.  

  • Стъпка 2

    Смесете орехите, канелата и трите лъжици захар в малка купа и ги оставете настрани.

  • Стъпка 3

    Разтопете маслото и с част от него намажете една тава.  

  • Стъпка 4

    Поставете половината от корите в тавата, като мажете всяка от тях с разтопеното масло.

  • Стъпка 5

    Подравнете краищата и разпръснете между слоевете. Разпределете равномерно пълнежа от орехи и продължете с останалите кори. Мажете всяка кора с масло.

  • Стъпка 6

    Запазете останалото масло.

  • Стъпка 7

    С остър нож разрежете сладкиша на ромбчета.

  • Стъпка 8

    Сложете останалото масло върху ромбчетата.   

  • Стъпка 9

    Печете в предварително загрята фурна на 175 C до златисто.

  • Стъпка 10

    Махнете от фурната, охладете за 10 минути и сложете с лъжица охладения сироп върху всяко парче. Повторете докато използвате по-голямата част от сиропа.