Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Разрешавам Не разрешавам

Аджапсандали с патладжани

Аджапсандали е популярно пролетно вегетарианско ястие, приготвяно от всяко грузинско семейство.

Стъпки на приготвяне

  • Измийте патладжаните. Обелете ги, разрежете всеки от тях на четири по дължина и след това още веднъж или два пъти (зависи от дължината на патладжана).

  • Поставете парчетата патладжан в купа, посолете и ги оставете за половин час. Изстискайте ги, без да ги смачквате.  

  • Изпържете тънко настъргания лук в олио или зехтин в тиган.  

  • Когато лукът покафенее, сложете изстисканите патладжани в тигана и ги задушете.   

  • Сложете дафиновия лист и чушките, нарязани на дължина.

  • Добавете нарязаните залени подправки и чесъна. Сол и пипер на вкус.

Рецепти, които може да ви интересуват

Аджапсандали с патладжани
6 човека над 45 минути Лесно
СЪСТАВКИ
  • Патладжани – 1.5 кг
  • Олио – ½ чаша
  • Домати – 500 г
  • Кориандър, босилек, магданоз – ½ връзка от всяко
  • Чушка – 2 броя
  • Лук – 3 глави
  • Чесън – 2 скилидки
  • Дафинов лист – 2 броя
Стъпки на приготвяне
  • Стъпка 1

    Измийте патладжаните. Обелете ги, разрежете всеки от тях на четири по дължина и след това още веднъж или два пъти (зависи от дължината на патладжана).

  • Стъпка 2

    Поставете парчетата патладжан в купа, посолете и ги оставете за половин час. Изстискайте ги, без да ги смачквате.  

  • Стъпка 3

    Изпържете тънко настъргания лук в олио или зехтин в тиган.  

  • Стъпка 4

    Когато лукът покафенее, сложете изстисканите патладжани в тигана и ги задушете.   

  • Стъпка 5

    Сложете дафиновия лист и чушките, нарязани на дължина.

  • Стъпка 6

    Добавете нарязаните залени подправки и чесъна. Сол и пипер на вкус.