Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Основите на готвенето на пара!

Лесно и бързо, готвенето на пара е идеално за запазване на вкуса на зеленчуците. В тази статия ще споделим тайните на този метод... И ще разкрием най-добрите уреди за неговото изпълнение.

 

Приготвянето на храна на пара е здравословно и не отнема много време. Това са само някои от предимствата! Да започваме!

 

Предимствата на готвене на пара

  • Запазва качествата на зеленчуците: под 100 °C витамините и минералите се запазват по-добре, отколкото при готвене при висока температура. Освен това, този начин на приготвяне не изисква мазнина.
  • Подчертава вкуса на храните: зеленчуците запазват вкуса си, но нищо не ви пречи да добавите билки или подправки във водата за готвене, за да ги ароматизирате леко.
  • Позволява и приготвянето на зеленчукови консерви: благодарение на специфичен индустриален процес, наречен „парни консерви”, те се приготвят в по-малко количество течност (3 пъти по-малко, отколкото в обикновените консерви за зелен фасул!), което спестява водни ресурси и намалява теглото на консервите. По-леки, по-лесни за носене, но със същия страхотен вкус!

 

Подходящите уреди за готвене на пара

  • Кошницата за готвене на пара: може да бъде използвана в тенджера за задушаване. Като алтернатива може да използвате система с иноксово сито, кърпа и капак.
  • Бамбуковата кошница като тази, която се използва в Азия за приготвяне на дим сум. Сложете я на скара, на уок или в тиган с по-малък диаметър. За да избегнете залепването на храната, добавете хартия за готвене, спанак или зеле на дъното. Нейните предимства? Лека и евтина.
  • Електрическата печка на пара: този уред често идва с таймер и има няколко пластмасови или иноксови кошници една върху друга. Внимавайте, защото колкото по-близо е храната до водата, толкова по-бързо ще се готви: затова картофите и морковите винаги отиват на дъното! Друга възможност: кухненски робот, който често има кош за пара.
  • Тенджера под налягане: с подвижната кошница на тенджерата готвенето се извършва при високо налягане. По-бързо е, но температурата е по-висока с „мека” пара, която не позволява да се запазят всички витамини.

Рецепти, които може да ви интересуват

Пилешко къри по Индийски
Пилешко къри по Индийски

Рецепта за пилешко в сос къри.

4 човека над 45 минути Лесно
Салата Уолдорф-Астория
Салата Уолдорф-Астория

Рецепта за салатата Уолдорф-Астория, създадена от шефа на кухнята на нюйоркския хотел с това име.

4 човека 30-45 минути Лесно
Яйца по мексикански
Яйца по мексикански

Перфектният обяд с яйца, зеленчуци и къри

2 човека 15-30 минути Лесно
Варен свински джолан с бял фасул
Варен свински джолан с бял фасул

Изключително вкусно традиционно ястие

2 човека над 45 минути Трудно
Основите на готвенето на пара!

Лесно и бързо, готвенето на пара е идеално за запазване на вкуса на зеленчуците. В тази статия ще споделим тайните на този метод... И ще разкрием най-добрите уреди за неговото изпълнение.

 

Приготвянето на храна на пара е здравословно и не отнема много време. Това са само някои от предимствата! Да започваме!

 

Предимствата на готвене на пара

  • Запазва качествата на зеленчуците: под 100 °C витамините и минералите се запазват по-добре, отколкото при готвене при висока температура. Освен това, този начин на приготвяне не изисква мазнина.
  • Подчертава вкуса на храните: зеленчуците запазват вкуса си, но нищо не ви пречи да добавите билки или подправки във водата за готвене, за да ги ароматизирате леко.
  • Позволява и приготвянето на зеленчукови консерви: благодарение на специфичен индустриален процес, наречен „парни консерви”, те се приготвят в по-малко количество течност (3 пъти по-малко, отколкото в обикновените консерви за зелен фасул!), което спестява водни ресурси и намалява теглото на консервите. По-леки, по-лесни за носене, но със същия страхотен вкус!

 

Подходящите уреди за готвене на пара

  • Кошницата за готвене на пара: може да бъде използвана в тенджера за задушаване. Като алтернатива може да използвате система с иноксово сито, кърпа и капак.
  • Бамбуковата кошница като тази, която се използва в Азия за приготвяне на дим сум. Сложете я на скара, на уок или в тиган с по-малък диаметър. За да избегнете залепването на храната, добавете хартия за готвене, спанак или зеле на дъното. Нейните предимства? Лека и евтина.
  • Електрическата печка на пара: този уред често идва с таймер и има няколко пластмасови или иноксови кошници една върху друга. Внимавайте, защото колкото по-близо е храната до водата, толкова по-бързо ще се готви: затова картофите и морковите винаги отиват на дъното! Друга възможност: кухненски робот, който често има кош за пара.
  • Тенджера под налягане: с подвижната кошница на тенджерата готвенето се извършва при високо налягане. По-бързо е, но температурата е по-висока с „мека” пара, която не позволява да се запазят всички витамини.
Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.