Лесно и бързо, готвенето на пара е идеално за запазване на вкуса на зеленчуците. В тази статия ще споделим тайните на този метод... И ще разкрием най-добрите уреди за неговото изпълнение.
Приготвянето на храна на пара е здравословно и не отнема много време. Това са само някои от предимствата! Да започваме!
Предимствата на готвене на пара
- Запазва качествата на зеленчуците: под 100 °C витамините и минералите се запазват по-добре, отколкото при готвене при висока температура. Освен това, този начин на приготвяне не изисква мазнина.
- Подчертава вкуса на храните: зеленчуците запазват вкуса си, но нищо не ви пречи да добавите билки или подправки във водата за готвене, за да ги ароматизирате леко.
- Позволява и приготвянето на зеленчукови консерви: благодарение на специфичен индустриален процес, наречен „парни консерви”, те се приготвят в по-малко количество течност (3 пъти по-малко, отколкото в обикновените консерви за зелен фасул!), което спестява водни ресурси и намалява теглото на консервите. По-леки, по-лесни за носене, но със същия страхотен вкус!
Подходящите уреди за готвене на пара
- Кошницата за готвене на пара: може да бъде използвана в тенджера за задушаване. Като алтернатива може да използвате система с иноксово сито, кърпа и капак.
- Бамбуковата кошница като тази, която се използва в Азия за приготвяне на дим сум. Сложете я на скара, на уок или в тиган с по-малък диаметър. За да избегнете залепването на храната, добавете хартия за готвене, спанак или зеле на дъното. Нейните предимства? Лека и евтина.
- Електрическата печка на пара: този уред често идва с таймер и има няколко пластмасови или иноксови кошници една върху друга. Внимавайте, защото колкото по-близо е храната до водата, толкова по-бързо ще се готви: затова картофите и морковите винаги отиват на дъното! Друга възможност: кухненски робот, който често има кош за пара.
- Тенджера под налягане: с подвижната кошница на тенджерата готвенето се извършва при високо налягане. По-бързо е, но температурата е по-висока с „мека” пара, която не позволява да се запазят всички витамини.