Открийте новата дестинация в нашата поредица „Кулинарно пътуване по света“. Когато споменем слънце, тюркоазено море, бели къщи, зехтин, фета сирене, мусака… разбира се, говорим за Гърция! Това е държава, обичана колкото за археологическото си наследство, толкова и за богатото разнообразие от вкусна храна.
Свежестта е винаги в менюто
Летните рецепти винаги са на преден план в Гърция: тематичната гръцка салата (horiatiki), вкусните лозови листа, типичната мусака, в която патладжанът, доматеният сос, месото и картофите придават онзи незабравим вкус. На последно място, но не и по важност: гръцките гъби – лесна рецепта, в която гъбите се мариноват в кориандър, лимонов сок и зехтин. Гръцкият зехтин се съчетава чудно с домати, патладжан, чушки и други летни зеленчуци. Всъщност, той често е звездата във всяко ястие!
Гръцката салата също се полива обилно със зехтин, за да подчерте вкуса на зеленчуците – краставици, домати, черни маслини и червен лук. Обратно на шопската салата, в която често натрошаваме, а в някои краища на България и рендосват сиренето, в гръцката салата фета сиренето не се троши, а се оставя цяло, на плочка.
Дзадзики е поредната гръцка рецепта, която покорява целия свят. То е лесно за приготвяне, вкусно за ядене и съдържа чесън, краставица, сол, зехтин и традиционно гръцко кисело мляко. Може да разнообразите традиционната рецепта като добавите краставици и зелени ябълки за допълнителна свежест и хрупкавост, както в нашата рецепта за дзадзики.
Барбекю по гръцкия начин
Месото често е на почит в гръцките рецепти, независимо дали става дума за пилешки или агнешки сувлаки, шишчета или кюфтенца... Месо се яде по време на обяд или вечеря със семейството, както и в уличната храна - в пита хляб, полята със зехтин и лимонов сок. Bonduelle също има свое предложение за вегетарианска версия на сувлаки - нашите вкусни мариновани зеленчукови шишчета събират най-доброто: тиквички, домати и патладжан. Може да се поднасят с малко салата, печени картофи, ориз или паста с домати и канела (друг по-малко известен специалитет). Не забравяйте да поръсите малко риган или ситно нарязан копър, за да добавите последна нотка свежест на това ястие!
Направете място за бобови растения в гръцки стил
В традиционните гръцки рецепти бобовите растения също заемат важно място. „Fava“ е пюре от жълт боб, напомнящо хумус от нахут, което се сервира като предястие или за закуска. Леща, боб и грах също присъстват в различни гръцки рецепти за по-студените месеци. През лятото те се превръщат в пресни салати, смесени с морски дарове или риба. Нашата салата от бял и червен боб със скариди, портокали и рукола е лесна за приготвяне и готова за минути. За да му придадете още по-гръцки вкус, защо не добавите и малко узо!