Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Как да приготвяме и хапваме артишок в нашата диета?

Колкото и артишок да изядете, това няма да се отрази зле на организма ви, а дори ще свали и нивото на вредния холестерол в кръвта ви. Въпреки, че след почистването на зеленчука, от него остава неголямо количество, той засища. Добавете към Вашата диета най-здравословния на света зеленчук - артишока. В древността е наричан храна на богатите, тъй като  е елиминирал проблеми, произлизащи от консумацията на прекалено голямо количество мазнини или алкохол.

Ядливната част

Ядливата част на артишока е предимно сърцевината и месестата основа на листата. 1. Ако артишокът има малки трънчета по края на листата си, вземете кухненска ножица и срежете трънчетата по всички листа. Това се прави от естетическа гледна точка. 2. Нарежете на средно-тънки резени от върха до дъното артишока. 3. Отстранете всички малки листа от основата и стъблото 4. Изрежете излишната част от стъблото до 2.5 см дълбочина. Външната част на стъблото е по-горчиво отколкото вътрешната част(сърцевината), но някои хора също обичат да я хапват. Като алтернатива, може да обелите стъблото и да оставите сърцевината, която е по-полезната част. Измийте листата и сърцевината под течаща вода и ги поставете в съд с вряща вода. Воала и Вашият артишок е готов. Листата се топят в сосове или дипове, приготвени според желанията и вкуса, а средата – т.е. сърцевината се смята за най-вкусната част на артишока, консумира се отделно или се добавя към салатите. В комплект върви с вода за измиване на ръцете и чиния за остатъците. Артишокът принадлежи към ястията, които се консумират с ръка.

  • зеленчукът се придържа с една ръка,
  • с другата – с показалеца и палеца – откъсваме деликатно листата (започвайки от тези, намиращи се най-далеч от средата)
  • тяхната месеста част се потапя в сос и тихо изсмукваме сока
  • остатъците оставяме в специалната чиния.

Когато се преборим с листата, достигаме до сърцевината, най-вкусната част от артишока. Изплакваме пръстите си и я изяждаме, с помощта на нож и вилица, отделяйки частите, които не се ядат.


Рецепти, които може да ви интересуват

Aki y bacalao
Aki y bacalao

Рецепта за aki y bacalao, ястие от карибската кухня.

3 човека над 45 минути Умерено
Червен боб и царевица с поширани яйца
Червен боб и царевица с поширани яйца

Децата обичат зеленчуците, особено в необичайни комбинации. Този път Bonduelle идва при вас с ново предложение за

2 човека 15-30 минути Умерено
Бобени кюфтенца с червен боб
Бобени кюфтенца с червен боб

Особено вкусен и питателен избор за обяд или вечеря

4 човека 15-30 минути Лесно
Такос с царевица и червен боб
Такос с царевица и червен боб

Пресни такос, заедно с мексикански микс от царевица и червен боб, полагат основата за вкусна мексиканска вечеря с любими хора.

2 човека 30-45 минути Умерено
Как да приготвяме и хапваме артишок в нашата диета?

Колкото и артишок да изядете, това няма да се отрази зле на организма ви, а дори ще свали и нивото на вредния холестерол в кръвта ви. Въпреки, че след почистването на зеленчука, от него остава неголямо количество, той засища. Добавете към Вашата диета най-здравословния на света зеленчук - артишока. В древността е наричан храна на богатите, тъй като  е елиминирал проблеми, произлизащи от консумацията на прекалено голямо количество мазнини или алкохол.

Ядливната част

Ядливата част на артишока е предимно сърцевината и месестата основа на листата. 1. Ако артишокът има малки трънчета по края на листата си, вземете кухненска ножица и срежете трънчетата по всички листа. Това се прави от естетическа гледна точка. 2. Нарежете на средно-тънки резени от върха до дъното артишока. 3. Отстранете всички малки листа от основата и стъблото 4. Изрежете излишната част от стъблото до 2.5 см дълбочина. Външната част на стъблото е по-горчиво отколкото вътрешната част(сърцевината), но някои хора също обичат да я хапват. Като алтернатива, може да обелите стъблото и да оставите сърцевината, която е по-полезната част. Измийте листата и сърцевината под течаща вода и ги поставете в съд с вряща вода. Воала и Вашият артишок е готов. Листата се топят в сосове или дипове, приготвени според желанията и вкуса, а средата – т.е. сърцевината се смята за най-вкусната част на артишока, консумира се отделно или се добавя към салатите. В комплект върви с вода за измиване на ръцете и чиния за остатъците. Артишокът принадлежи към ястията, които се консумират с ръка.

  • зеленчукът се придържа с една ръка,
  • с другата – с показалеца и палеца – откъсваме деликатно листата (започвайки от тези, намиращи се най-далеч от средата)
  • тяхната месеста част се потапя в сос и тихо изсмукваме сока
  • остатъците оставяме в специалната чиния.

Когато се преборим с листата, достигаме до сърцевината, най-вкусната част от артишока. Изплакваме пръстите си и я изяждаме, с помощта на нож и вилица, отделяйки частите, които не се ядат.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.