Добрите храни: как да ги изберем според възрастта си

Полезно

Толкова е трудно да изберем правилните и добри храни за нас. Прочетете повече защо е трудно за едни и лесно за други.

Изборът на по-добра храна
Изборът на храна, която ни харесва и ни е вкусна, повишава настроението ни и ни кара да се чувстваме по-добре. Но има нещо, което ни обърква. Нашата възраст. Разбира се има много други причини, които оказват влияние на избора ни на подходяща храна. Те са цена, умение да готвим, здраве, начин на живот и накрая нашите принципи. Но понякога, доста често, основната причина е нашата възраст. Защо? Нека се опитаме да намерим отговора.

Как расте дажбата ни?

Когато сучем, изборът ни е ограничен до кърмата на нашата майка. Тогава това е била добрата храна за нас. С появата на първите зъби към нашата дажба се добавят постепенно нови продукти и ястия, за да може стомахът ни да свикне с нови неща. С възрастта започваме да си избираме храната, която ни харесва и която наистина обичаме. Но това невинаги е здравословна храна. Затова обикновено не можем да я наречем добра.

Етапи на възприемане на храната
Според възрастта ни има три етапа на възприемане на храната от нашето тяло. Първият етап се нарича начален. Това е времето от нашето раждане до 10-12 годишна възраст, когато стомахът ни приема храната и свиква с нея. Вторият етап е между 10-12 години и 45-50 години и се нарича основен. Това е етапът, през който стомахът ни може да приема всякаква храна, която ни харесва. И последният етап се нарича деликатен. Това е времето, в което не можем да си позволим всякаква храна поради слаб стомах. През този етап трябва да се откажем от много вкусни, но вредни за стомаха ни храни. Точно през този етап трябва много внимателно да подбираме добрата за нас храна, която няма да ни навреди по никакъв начин.

Така че, избирайте добрата храна за вас разумно и се грижете за себе си.