• nutrients

Доматен сос с гъби

Полезно

Опростете готвенето си и опитайте нещо бързо с гарантиран ефект: комбинирайте гъби и доматен сос и ги сервирайте като основно ястие.

Това е ястие, което предполага майсторското умение да съчетаете две различни текстури в една порция. Всъщност повечето пъти, когато трябва да използвате гъби, текстурата е по-важна от вкуса.

Има два начина, по които можете да комбинирате гъби и доматен сос по такъв начин, че да създадете нещо специално: готвене на бавен огън или сотиране. Предимството на първия начин е, че ястието е абсолютно диетично и може да бъде включено в много диети за изгаряне на мазнини. Вторият начин обогатява вкуса и на гъбите, и на доматения сос, което води до по-балансирани резултати.

Избор и приготвяне на гъбите

  • Избягвайте онези видове, които оцветяват храната, като печурките. Ако все пак искате да изберете такъв вид, изберете млади гъби, които не са развили своите ламели. Има обаче други видове, които са за предпочитане, като кладница, манатарка или пачи крак.
  • Всяка от тях трябва да бъде нарязана или накълцана прясна. След като сте премахнали мръсотията под течаща вода, нарежете парчетата по ваш вкус: малки кубчета са най-добрата опция, тъй като те ще могат да си взаимодействат със соса, като същевременно се запазва естественият им аромат.

Домати за соса 

За по-наситен вкус използвайте пресни домати. Измийте ги и ги сложете един по един във вряща вода за около десет до петнайсет секунди. Извадете ги и ги обелете. Нарежете ги наполовина и махнете семките: трябва ви само сока и месестата част. Смесете месестата част и сока докато омекнат и ги използвайте за основа на вашия сос.

На гъбите и доматите подхождат чесън, дафинов лист, черен пипер и дълъг пипер (цял). Използвайте подправки в умерени количества, за да запазите естествения вкус и на двете.