Таблица за калорийната стойност на продуктите, препоръчвани за хора болни от диабет

Полезно

Тук ще намерите таблици със съдържанието на белтъчини, мазнини и въглехидрати в продуктите препоръчвани за консумация при хора страдащи от диабет.

апарат за проверка на захарта в кръвта от пръст с кръв

Предложенията за диетата при диабет включват ограничаване на простите въглехидрати и мазнините. В менюто е важен контролът на качеството и количеството консумирани ястия, а също и разделянето им на порции в течение на целия ден. По-специално това се отнася за въглехидратите. Диетата трябва да съдържа храни, богати на хранителни вещества, витамини, минерални соли и добавки, регулиращи метаболитните нарушения. Човек, страдащ от диабет, с помощта на лекар-диетолог, трябва да определи подходящото за него количество калории.

Таблица за калорийната стойност за хора болни от диабет
Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Алабаш 100 g 29 2,2 0,3 6,5
Аспержи 100 g 23 2,2 0,2 3,3
Ацидофилно мляко 1% 100 ml 40 3,0 1,0 4,0
Белуга варена на пара 100 g 234 23,3 15,6 0,0
Боб 100 g 66 7,1 0,4 14,0
Броколи – пресни 100 g 25 3,0 0,4 2,4
Брюкселско зеле – прясно 100 g 34 4,0 0,5 3,5
Бял боб – сух 100 g 102 7,0 0,5 16,9
Бял ориз 100 g 344 6,7 0,7 78,9
Бяла ряпа 100 g 34 1,2 0,1 7,4
Бяло зеле 100 g 29 1,7 0,2 7,4
Варен заек 100 g 204 24,6 11,7 0,0
Варен Карас 100 g 102 20,7 2,1 0,0
Варен Минтай 100 g 79 17,6 1,0 0,0
Варен Налим 100 g 92 21,4 0,7 0,0
Варен Омар 100 g 102 16,0 3,7 2,0
Варен сафрид 100 g 133 20,6 5,6 0,0
Варен сом 100 g 196 18,4 13,6 0,0
Варен халибут 100 g 216 14,0 17,8 0,0
Варен хек 100 g 95 18,5 2,3 0,0
Варена бяла риба 100 g 97 21,3 1,3 0,0
Варена Горбуша 100 g 168 22,9 7,8 0,0
Варена елда 100 g 336 12,6 3,1 69,3
Варена есетра 100 g 179 17,7 12,0 0,0
Варена Зъбатка 100 g 114 15,5 5,8 0,0
Варена платика 100 g 126 20,9 4,7 0,0
Варена треска 100 g 78 17,8 0,7 0,0
Варена херинга 100 g 124 22,8 3,6 0,0
Варена щука 100 g 98 21,3 1,3 0,0
Варено просо 100 g 346 10,5 2,9 71,6
Варено пуешко 100 g 195 25,3 10,4 0,0
Варено телешко 100 g 131 30,7 0,9 0,0
Грах, сухи семена 100 g 298 20,5 2,0 48,6
Грис 100 g 328 10,3 1,0 67,7
Грис от ечемик 100 g 320 9,3 1,1 66,5
Див лук 100 g 29 4,1 0,8 3,9
Домати 100 g 19 0,8 0,3 3,5
Еарена Камбала 100 g 103 18,3 3,3 0,0
Ечемична каша 100 g 324 10,0 1,3 66,3
Ечемични ядки 100 g 355 9,8 3,6 79,4
Житен хляб 100 g 223 5,6 1,7 51,5
Заешко месо 100 g 156 21,0 8,0 0,0
Зелен фасул – сух 100 g 24 2,0 0,2 3,6
Зехтин 100 ml 882 0,0 99,6 0,2
Италианско зеле 100 g 38 3,3 0,4 7,8
Картофи 100 g 80 2,0 0,0 16,0
Карфиол – пресен 100 g 21 2,4 0,3 2,3
Кафяв ориз 100 g 331 6,3 4,4 65,1
Кефир 0% 100 ml 30 3,0 0,1 3,8
Киселец 100 g 21 1,1 0,8 4,9
Кисели краставички 100 g 11 1,0 0,1 1,9
Кисело зеле 100 g 12 1,1 0,2 3,4
Кисело мляко 1% 100 ml 40 3,0 1,0 4,1
Кокошка 100 g 202 18,5 14,3 0,0
Копър 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Краставица 100 g 15 0,7 0,1 3,0
Кус-кус 100 g 358 13,0 2,0 72,0
Леща – суха 100 g 111 7,8 0,0 20,1
Листа цвекло 100 g 17 2,1 0,5 5,5
Лук 100 g 30 1,4 0,4 6,9
Магданоз, връзка 100 g 41 4,4 0,4 9,0
Мляко 0,5% 100 ml 39 3,5 0,5 5,1
Моркови 100 g 31 0,8 0,3 6,6
Мътеница 0,5% 100 ml 37 3,4 0,5 4,7
Мюсли със сушени плодове 100 g 325 8,4 3,4 72,2
Нахут 100 g 127 6,3 3,2 18,3
Обезмаслена извара 100 g 99 19,8 0,5 3,5
Обезмаслени ацидофилно мляко 100 ml 31 3,0 0,1 3,9
Оксикокус 100 g 26 0,5 0,0 3,8
Патладжан 100 g 18 1,0 0,2 3,1
Пекинска салата 100 g 12 1,2 0,2 3,2
Печурки 100 g 15 2,1 0,5 0,5
Праз 100 g 24 2,2 0,3 5,7
Пуешки гърдички 100 g 84 19,2 0,7 0,0
Пчелен мед 100 ml 324 0,0 0,0 79,5
Пшенични трици 100 g 185 16,0 4,6 61,9
Пшенично брашно 100 g 342 9,2 1,2 74,9
Пълнозърнест хляб 100 g 228 8,6 1,4 43,9
Ревен 100 g 9 0,5 0,1 4,6
Репичка 100 g 14 1,0 0,2 4,4
Ряпа 100 g 26 1,1 0,3 8,2
Салата 100 g 12 1,2 0,3 1,3
Слънчогледови семена 100 g 561 24,4 43,7 24,6
Соево олио 100 ml 884 0,0 100,0 0,0
Соя, сухи семена 100 g 382 34,3 19,6 32,7
Спанак 100 g 17 2,7 0,4 0,8
Тиква 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Тиквени семки 100 g 556 24,5 45,8 18,0
Тиквичка 100 g 16 1,5 0,2 3,0
Тиквички Патисон 100 g 19 0,6 0,1 4,1
Хрян 100 g 67 4,5 0,6 18,1
Царевица – прясна 100 g 97 3,0 1,2 18,2
Царевични ядки 100 g 363 6,9 2,5 83,6
Цвекло 100 g 37 1,5 0,1 7,6
Целина 100 g 13 1,0 0,2 3,6
Целина, корен 100 g 21 1,6 0,3 7,7
Цикория 100 g 21 1,7 0,2 4,1
Чай с лимон 100 ml 43 0,7 0,8 8,2
Червено зеле 100 g 27 1,9 0,2 6,7
Черен шоколад 100 g 549 5,4 35,3 52,6
Чесън 100 g 146 6,4 0,5 32,6
Чушка 100 g 26 0,9 0,3 5,2

Основни предложения за диетата при диабет

Основен източник на въглехидрати трябва да бъдат млякото и млечните продукти, а също така и пълнозърнестите продукти – типовият хляб, пълнозърнестите каши, овесените каши, нерафинираният ориз и макароните. Зеленчуците съдържат голямо количество въглехидрати – картофите, царевицата и семената на бобовите растения (фасул, грах, леща). Към калоричните въглехидрати спадат червеното цвекло, морковите, целината и брюкселското зеле. Диетата може също така да съдържа зеленчуци като краставици, домати, карфиол, чушки, репички, зелена салата, зелен боб и пекинска салата.

Диетата за диабетици може да съдържа плодове – малко калории съдържат динята и грейпфрутът, а за калорични плодове се смятат сините сливи, гроздето и бананите. Към менюто можем да добавим портокали, ягоди, мандарини, ябълки.

Следващ елемент от диетата на диабетиците са белтъчините. Добър източник са постните меса (телешко, говеждо месо), пилешкото и пуешкото месо (без кожата), морските риби, млякото и млечните (обезмаслени) продукти, бобовите растения. Трябва да се консумират мазнини от растителен произход – олио, зехтин, мек маргарин и да внимаваме с продуктите, богати на холестерол – карантия, масло, сметана, а също така и на мазнини, съдържащи се в сирената, млякото и тлъстите меса.

Препоръчително е да се пият минерална вода, доматен сок, кафе и чай без захар.

Забранени продукти в диетата при диабет

Трябва да изключите подсладените напитки. Консумацията на алкохол, особено в големи количества, е рискована, тъй като засилва действието на инсулина, затова, след неговото изпиване, може да доведе до хипогликемия. Не трябва да се консумират продукти, които съдържат много прости захари- мед, шоколад, захарни изделия и кексове. Трябва да ограничите употребата на сол, която може да бъде заменена с билки, лимони и т.н.

Диабетиците не трябва да консумират наведнъж големи количества храна и не трябва дълго време да остават гладни. Броят хранения трябва да бъде еднакъв всеки ден, а консумацията трябва да става по едно и също време.

,