Таблица за калорийната стойност на продуктите за хора, на диета, ограничаваща холестерола

Полезно

Тук ще намерите таблици със съдържанието на белтъчини, мазнини и въглехидрати в продуктите, препоръчителни за консумация при диета, ограничаваща холестерола.

сьомга с зеленчуци, жълто картофено пюре и зелен лайм

В диетата, ограничаваща холестерола, трябва да избягвате преди всичко храната, богата на холестерол, напр. жълтъци, червено месо, пълномаслено мляко и белтъчини, карантия. Препоръчва се увеличаване на количеството консумирана риба, особено морска (сьомга, риба тон, скумрия, херинга), съдържаща значително количество мастни омега- 3киселини, птиче месо, ястия от сухи бобови растения – напр. соя.

Таблица за калорийната стойност на продуктите ограничаваща холестерола
Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Авокадо 100 g 160 2,0 15,3 7,4
Алабаш 100 g 29 2,2 0,3 6,5
Ананас 100 g 54 0,4 0,2 13,6
Аспержи 100 g 23 2,2 0,2 3,3
Ацидофилно мляко 1% 100 ml 40 3,0 1,0 4,0
Белуга варена на пара 100 g 234 23,3 15,6 0,0
Боб 100 g 66 7,1 0,4 14,0
Бодливо грозде 100 g 41 0,8 0,2 11,8
Боровинка 100 g 43 0,7 0,5 8,0
Броколи – пресни 100 g 25 3,0 0,4 2,4
Брюкселско зеле – прясно 100 g 34 4,0 0,5 3,5
Бял боб – сух 100 g 102 7,0 0,5 16,9
Бял ориз 100 g 344 6,7 0,7 78,9
Бяла ряпа 100 g 34 1,2 0,1 7,4
Бяло зеле 100 g 29 1,7 0,2 7,4
Бяло френско грозде 100 g 33 1,0 0,2 13,1
Варен заек 100 g 204 24,6 11,7 0,0
Варен Карас 100 g 102 20,7 2,1 0,0
Варен Минтай 100 g 79 17,6 1,0 0,0
Варен Налим 100 g 92 21,4 0,7 0,0
Варен Омар 100 g 102 16,0 3,7 2,0
Варен сафрид 100 g 133 20,6 5,6 0,0
Варен сом 100 g 196 18,4 13,6 0,0
Варен халибут 100 g 216 14,0 17,8 0,0
Варен хек 100 g 95 18,5 2,3 0,0
Варена бяла риба 100 g 97 21,3 1,3 0,0
Варена Горбуша 100 g 168 22,9 7,8 0,0
Варена елда 100 g 336 12,6 3,1 69,3
Варена есетра 100 g 179 17,7 12,0 0,0
Варена Зъбатка 100 g 114 15,5 5,8 0,0
Варена платика 100 g 126 20,9 4,7 0,0
Варена треска 100 g 78 17,8 0,7 0,0
Варена херинга 100 g 124 22,8 3,6 0,0
Варена щука 100 g 98 21,3 1,3 0,0
Варено просо 100 g 346 10,5 2,9 71,6
Варено пуешко 100 g 195 25,3 10,4 0,0
Варено телешко 100 g 131 30,7 0,9 0,0
Вишни 100 g 47 0,9 0,4 10,9
Горски ягоди 100 g 33 0,8 0,5 8,3
Грах, сухи семена 100 g 298 20,5 2,0 48,6
Грейпфрут 100 g 36 0,6 0,2 9,8
Грис 100 g 328 10,3 1,0 67,7
Грис от ечемик 100 g 320 9,3 1,1 66,5
Гуава 100 g 57 0,8 0,0 0,6
Джанки 100 g 27 0,2 0,0 6,4
Див лук 100 g 29 4,1 0,8 3,9
Диня 100 g 36 0,6 0,1 8,4
Домати 100 g 19 0,8 0,3 3,5
Еарена Камбала 100 g 103 18,3 3,3 0,0
Ечемична каша 100 g 324 10,0 1,3 66,3
Ечемични ядки 100 g 355 9,8 3,6 79,4
Житен хляб 100 g 223 5,6 1,7 51,5
Заешко месо 100 g 156 21,0 8,0 0,0
Зелен фасул – сух 100 g 24 2,0 0,2 3,6
Зехтин 100 ml 882 0,0 99,6 0,2
Италианско зеле 100 g 38 3,3 0,4 7,8
Кайсия 100 g 47 0,9 0,2 11,9
Картофи 100 g 80 2,0 0,0 16,0
Карфиол – пресен 100 g 21 2,4 0,3 2,3
Касис 100 g 45 0,8 0,6 12,2
Кафяв ориз 100 g 331 6,3 4,4 65,1
Кефир 0% 100 ml 30 3,0 0,1 3,8
Киви 100 g 56 0,9 0,5 13,9
Киселец 100 g 21 1,1 0,8 4,9
Кисели краставички 100 g 11 1,0 0,1 1,9
Кисело зеле 100 g 12 1,1 0,2 3,4
Кисело мляко 1% 100 ml 40 3,0 1,0 4,1
Кокошка 100 g 202 18,5 14,3 0,0
Копър 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Краставица 100 g 15 0,7 0,1 3,0
Круша 100 g 54 0,6 0,2 14,4
Кус-кус 100 g 358 13,0 2,0 72,0
Къпини 100 g 31 2,0 0,0 4,4
Леща – суха 100 g 111 7,8 0,0 20,1
Лимон 100 g 36 0,8 0,3 9,5
Листа цвекло 100 g 17 2,1 0,5 5,5
Лук 100 g 30 1,4 0,4 6,9
Магданоз, връзка 100 g 41 4,4 0,4 9,0
Малини 100 g 29 1,3 0,3 12,0
Мандарини 100 g 42 0,6 0,2 11,2
Мляко 0,5% 100 ml 39 3,5 0,5 5,1
Моркови 100 g 31 0,8 0,3 6,6
Мътеница 0,5% 100 ml 37 3,4 0,5 4,7
Мюсли със сушени плодове 100 g 325 8,4 3,4 72,2
Нахут 100 g 127 6,3 3,2 18,3
Нектаринка 100 g 48 0,9 0,2 11,8
Обезмаслена извара 100 g 99 19,8 0,5 3,5
Обезмаслени ацидофилно мляко 100 ml 31 3,0 0,1 3,9
Оксикокус 100 g 26 0,5 0,0 3,8
Патладжан 100 g 18 1,0 0,2 3,1
Пекинска салата 100 g 12 1,2 0,2 3,2
Печурки 100 g 15 2,1 0,5 0,5
Портокал 100 g 44 0,9 0,2 11,3
Праз 100 g 24 2,2 0,3 5,7
Праскова 100 g 46 1,0 0,2 11,9
Пуешки гърдички 100 g 84 19,2 0,7 0,0
Пчелен мед 100 ml 324 0,0 0,0 79,5
Пшенични трици 100 g 185 16,0 4,6 61,9
Пшенично брашно 100 g 342 9,2 1,2 74,9
Пълнозърнест хляб 100 g 228 8,6 1,4 43,9
Ревен 100 g 9 0,5 0,1 4,6
Репичка 100 g 14 1,0 0,2 4,4
Ряпа 100 g 26 1,1 0,3 8,2
Салата 100 g 12 1,2 0,3 1,3
Сливи 100 g 45 0,6 0,2 11,7
Слънчогледови семена 100 g 561 24,4 43,7 24,6
Соево олио 100 ml 884 0,0 100,0 0,0
Соя, сухи семена 100 g 382 34,3 19,6 32,7
Спанак 100 g 17 2,7 0,4 0,8
Тиква 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Тиквени семки 100 g 556 24,5 45,8 18,0
Тиквичка 100 g 16 1,5 0,2 3,0
Тиквички Патисон 100 g 19 0,6 0,1 4,1
Хрян 100 g 67 4,5 0,6 18,1
Царевица – прясна 100 g 97 3,0 1,2 18,2
Царевични ядки 100 g 363 6,9 2,5 83,6
Цвекло 100 g 37 1,5 0,1 7,6
Целина 100 g 13 1,0 0,2 3,6
Целина, корен 100 g 21 1,6 0,3 7,7
Цикория 100 g 21 1,7 0,2 4,1
Чай с лимон 100 ml 43 0,7 0,8 8,2
Червено зеле 100 g 27 1,9 0,2 6,7
Черен шоколад 100 g 549 5,4 35,3 52,6
Череши 100 g 61 1,0 0,3 14,6
Чесън 100 g 146 6,4 0,5 32,6
Чушка 100 g 26 0,9 0,3 5,2
Ябълка 100 g 46 0,4 0,4 12,1
Ягоди 100 g 28 0,7 0,4 7,2

Препоръки при холестеролната диета

Препоръчва се замяна на маслото с растителен маргарин. Но трябва да избирате единствено маргарин с най- високо качество, не съдържащ транс изомери. Здравословни са всички видове растителни мазнини, особено зехтинът, рапичното и лененото масло.

Трябва да се консумират колкото се може повече зеленчуци и пълнозърнести продукти (напр. пълнозърнест и ръжен хляб, кафяв ориз, макарони от пълнозърнесто брашно и т.н.). Основно действие на съдържащата се целулоза и на другите ценни хранителни вещества е положителното влияние върху здравословното състояние, осигуряването на чувството на ситост и предотвратяването на качването на килограми. Хранителната целулоза намалява нивото на холестерола, а нейни източници са семената на бобовите растения, плодовете и зеленчуците.

Здравословното ниво на холестерола може да се подържа с консумацията на продукти като фасул, лук, овесени ядки, чушки, ябълки, зеле, броколи, карфиол и умерено пиене на червено вино.
Редовната физическа активност и свалянето на излишните килограми подпомагат намаляването на нивото на холестерола в кръвта.

В диетата не може да присъстват захарни изделия, кексове, вафли и други подобни продукти, съдържащи много захар. Избягвайте мазните закуски, като чипсове, орехи и солети. От менюто трябва да премахнете свинската мас, мазните колбаси и бекона, а също така да се откажете от пърженето във фритюрник. На тяхно място консумирайте птиче месо и риби, приготвени на пара.

,