Таблица за калорийната стойност на продуктите, препоръчвани на бременни жени

Полезно

Тук ще намерите таблици със съдържанието на белтъчини, мазнини и въглехидрати в продуктите, препоръчителни за консумация по време на бременност.

Бременна жена с чаша поркокалов сок и седи на диван

Диетата за бременни жени трябва да бъде балансирана. По време на очакването на раждането на дете, правилното хранене има двойно значение. Много важно е да включва богати на минерални вещества и целулоза. Трябва да се въведат продукти, съдържащи калций, които са необходими за изграждането на костната система. Ще го намерите в млечните продукти: обезмасленото прясно мляко, обезмасленото кисело мляко, кашкавала и изварата, в зеленолистните зеленчуци, портокалите, кайсиите, соята и рибата.

Таблица за калорийната стойност на бременни жени
Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Алабаш 100 g 29 2,2 0,3 6,5
Аспержи 100 g 23 2,2 0,2 3,3
Ацидофилно мляко 1% 100 ml 40 3,0 1,0 4,0
Белуга варена на пара 100 g 234 23,3 15,6 0,0
Бодливо грозде 100 g 41 0,8 0,2 11,8
Боровинка 100 g 43 0,7 0,5 8,0
Борш от кисело зеле и картофи 100 g 32 0,6 2,1 2,7
Борш от прясно зеле 100 g 31 0,9 2,1 3,1
Броколи – пресни 100 g 25 3,0 0,4 2,4
Брюкселско зеле – прясно 100 g 34 4,0 0,5 3,5
Бял боб – сух 100 g 102 7,0 0,5 16,9
Бяла ряпа 100 g 34 1,2 0,1 7,4
Бяло зеле 100 g 29 1,7 0,2 7,4
Бяло френско грозде 100 g 33 1,0 0,2 13,1
Варен ечемик 100 g 334 8,4 2,0 74,9
Варен заек 100 g 204 24,6 11,7 0,0
Варен Минтай 100 g 79 17,6 1,0 0,0
Варен халибут 100 g 216 14,0 17,8 0,0
Варен хек 100 g 95 18,5 2,3 0,0
Варена Горбуша 100 g 168 22,9 7,8 0,0
Варена елда 100 g 336 12,6 3,1 69,3
Варена Зъбатка 100 g 114 15,5 5,8 0,0
Варена треска 100 g 78 17,8 0,7 0,0
Варена херинга 100 g 124 22,8 3,6 0,0
Варено просо 100 g 346 10,5 2,9 71,6
Варено пуешко 100 g 195 25,3 10,4 0,0
Варено телешко 100 g 131 30,7 0,9 0,0
Вишни 100 g 47 0,9 0,4 10,9
Горски ягоди 100 g 33 0,8 0,5 8,3
Грах, сухи семена 100 g 298 20,5 2,0 48,6
Грейпфрут 100 g 36 0,6 0,2 9,8
Джанки 100 g 27 0,2 0,0 6,4
Див лук 100 g 29 4,1 0,8 3,9
Диня 100 g 36 0,6 0,1 8,4
Доматена супа 100 ml 28 1,3 1,8 1,9
Домати 100 g 19 0,8 0,3 3,5
Житен хляб 100 g 223 5,6 1,7 51,5
Задушена треска 100 g 101 9,7 5,1 3,9
Заешко месо 100 g 156 21,0 8,0 0,0
Зелен грах – пресен 100 g 79 6,0 0,7 12,0
Зелен фасул – пресен 100 g 24 2,0 0,2 3,6
Зелен чай 100 ml 28 0,1 0,0 6,8
Зелена чушка 100 g 27 1,3 0,0 5,3
Зеленчукова супа 100 ml 43 1,7 1,8 6,2
Зехтин 100 ml 882 0,0 99,6 0,2
Зърнено кафе – Инка 100 ml 337 6,0 4,8 71,2
Италианско зеле 100 g 38 3,3 0,4 7,8
Кайсия 100 g 47 0,9 0,2 11,9
Картофи 100 g 80 2,0 0,0 16,0
Карфиол – пресен 100 g 21 2,4 0,3 2,3
Касис 100 g 45 0,8 0,6 12,2
Кафяв ориз 100 g 331 6,3 4,4 65,1
Кефир 0% 100 ml 30 3,0 0,1 3,8
Кисели краставички 100 g 11 1,0 0,1 1,9
Кисело зеле 100 g 12 1,1 0,2 3,4
Кисело мляко 1% 100 ml 40 3,0 1,0 4,1
Кокошка 100 g 202 18,5 14,3 0,0
Копър 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Краставица 100 g 15 0,7 0,1 3,0
Круша 100 g 54 0,6 0,2 14,4
Къпини 100 g 31 2,0 0,0 4,4
Леща – суха 100 g 111 7,8 0,0 20,1
Лимон 100 g 36 0,8 0,3 9,5
Листа цвекло 100 g 17 2,1 0,5 5,5
Магданоз, връзка 100 g 41 4,4 0,4 9,0
Магданоз, корен 100 g 38 2,6 0,5 10,5
Мазнина от дроб на треска 100 ml 898 0,0 100,0 0,0
Макарони екстра качество 100 g 337 10,4 1,1 69,7
Малини 100 g 29 1,3 0,3 12,0
Масло 100 g 659 1,1 73,5 1,1
Млечен сладолед 100 g 126 3,2 3,5 21,3
Мляко 0,5% 100 ml 39 3,5 0,5 5,1
Мляко 1,5 % 100 ml 47 3,4 1,5 5,0
Моркови 100 g 31 0,8 0,3 6,6
Мътеница 0,5% 100 ml 37 3,4 0,5 4,7
Мюсли със стафиди и орехи 100 g 375 11,5 12,7 62,9
Натурален йогурт 2% 100 ml 60 4,3 2,0 6,2
Нахут 100 g 127 6,3 3,2 18,3
Обезмаслена извара 100 g 99 19,8 0,5 3,5
Окрошка – студена супа с кефир 100 ml 47 3,1 1,9 4,3
Оксикокус 100 g 26 0,5 0,0 3,8
Орехи 100 g 645 16,0 60,3 18,0
Патладжан 100 g 18 1,0 0,2 3,1
Пекинска салата 100 g 12 1,2 0,2 3,2
Пилешки гърдички 100 g 99 21,5 1,3 0,0
Пилешки дроб 100 g 136 19,1 6,3 0,6
Портокал 100 g 44 0,9 0,2 11,3
Праз 100 g 24 2,2 0,3 5,7
Пуешки гърдички 100 g 84 19,2 0,7 0,0
Пуешко филе 100 g 105 15,8 4,6 0,1
Пчелен мед 100 ml 324 0,0 0,0 79,5
Пшенични питки 100 g 272 7,3 1,5 58,5
Пълнозърнест хляб 100 g 228 8,6 1,4 43,9
Репичка 100 g 14 1,0 0,2 4,4
Ряпа 100 g 26 1,1 0,3 8,2
Салата 100 g 12 1,2 0,3 1,3
Сирене Camembert 100 g 324 15,3 28,8 0,1
Сирене Пармезан 100 g 452 41,5 32,0 0,1
Сливи 100 g 45 0,6 0,2 11,7
Слънчогледови семена 100 g 561 24,4 43,7 24,6
Соя 100 g 381 2,0 0,1 1,0
Спанак 100 g 17 2,7 0,4 0,8
Студена супа от цвекло 100 ml 36 0,5 2,0 4,2
Супа от краставици 100 ml 42 1,4 2,0 5,0
Супа от целина 100 ml 37 1,6 1,8 4,5
Сусам 100 g 565 19,4 48,7 12,2
Сушени сливи 100 g 267 3,5 1,2 68,9
Сушени ябълки 100 g 238 2,1 2,1 62,3
Тиква 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Тиквени семки 100 g 556 24,5 45,8 18,0
Тиквичка 100 g 16 1,5 0,2 3,0
Тиквички 100 g 23 0,6 0,3 4,9
Тиквички Патисон 100 g 19 0,6 0,1 4,1
Украински борш 100 ml 49 1,1 2,2 6,7
Хрян 100 g 67 4,5 0,6 18,1
Царевица – прясна 100 g 97 3,0 1,2 18,2
Цвекло 100 g 37 1,5 0,1 7,6
Цели кокоши яйца 100 g 139 12,5 9,7 0,6
Целина 100 g 13 1,0 0,2 3,6
Целина, корен 100 g 21 1,6 0,3 7,7
Цикория 100 g 21 1,7 0,2 4,1
Червен боб – сух 100 g 93 8,4 0,3 13,7
Червена чушка 100 g 26 1,3 0,0 5,3
Червено зеле 100 g 27 1,9 0,2 6,7
Червено френско грозде 100 g 31 1,1 0,2 13,8
Черен шоколад 100 g 549 5,4 35,3 52,6
Череши 100 g 61 1,0 0,3 14,6
Черно френско грозде 100 g 35 1,3 0,2 14,9
Чесън 100 g 146 6,4 0,5 32,6
Чушка 100 g 26 0,9 0,3 5,2
Ябълка 100 g 46 0,4 0,4 12,1
Ягоди 100 g 28 0,7 0,4 7,2

Продукти богати на хранителни вещества

През този период трябва да се консумира храна, богата на желязо. То е съставна част на хемоглобина, който доставя кислород на тъканите. Няма да допусне вие и вашето дете да се разболеете от анемия. Желязото предпазва организма от инфекции. Ще го откриете в: карантията – черен дроб, бъбреци, език и други, в белите меса, зелето, спанака, бобовите растения, сушените плодове, хляба и в кашите.
Белтъчините образуват нови клетки. Ще ги откриете в млякото и млечните продукти, бялото месо, рибата, яйцата и бобовите растения.

Фолиевата киселина (витамин B9) е необходима за правилното развитие на нервната тръба – мозъка и гръбначния стълб. Жените от 1 до 3 месеца, преди планиране на бременността, трябва да приемат този витамин. Присъствието на фолиева киселина допринася за правилното абсорбиране и използване на доставеното желязо в организма. Съдържа се в кексовете с мая, зеленолистните зеленчуци, особено в спанака и салатата, карантията, портокалите, червеното цвекло, лещата, слънчогледовите семки и сушените плодове.

Елемент от диетата трябва да бъдат също и продуктите, съдържащи цинк. Той отговаря за правилното умствено развитие на детето, както и за правилното телесно развитие. От съществено значение е за правилното усвояване на фолиевата киселина. Влияе на доброто състояние на кожата на детето и майката. Ще го откриете в карантията, месото, тиквените и слънчогледовите семки, в орехите, пшеничния зародиш.

Трябва да се консумират плодове, чушки, зеле и магданоз, от гледна точка на съдържанието на витамин С, който отговаря за правилното функциониране на всички тъкани и кръвоносни съдове. Помага и в борбата с вирусите и патогенните бактерии.

Продукти, противопоказни по време на бременност

Бременната жена трябва особено да внимава с консервираните, изкуствено оцветените и ароматизираните храни. Излишните допълнителни субстанции могат да предизвикат диария, стомашни смущения и алергична реакция. Най-добре е да се внимава с натриевия бензоат (консерви, конфитюри, майонеза), фосфорната киселина, натриевия фосфат (бакпулвер, напитки от типа кока-кола), мононатриевия глутамат (напитки, инстантни супи, подправки тип вегета, кубчета бульон, консерви, сосове на прах и т.н.). Трябва да се избягват колбасите, купени от магазина, тъй като те са подправени с вредни за детето химични елементи и съдържат много сол.

Категорично трябва да изключите алкохола. Даже символичната чаша вино, по време на бременност, е забранена. Всички шоколадови изделия с алкохолен пълнеж също са забранени по време на бременност.

, ,