Таблици с калории на различни продукти

Полезно

Проверете калориите и хранителните стойности в различни продукти и ястия и изберете най-подходящите за вас.

Думата „калория” произлиза от латинската дума „calor” (топлина). Това е единица за измерване на енергия, която е дефинирана за първи път от френския професор Никола Клеман през 1824 г. Една килокалория е количеството енергия, необходимо да се загрее 1 килограм вода с 1 °C.

shutterstock_200725157 INКалориите се използват и за измерване на енергията в храните. Най-често се използва мярката килокалория, която е равна на 1000 калории. Броят на калориите не е свързан с размера и количеството на храната. Например, в едно малко парче шоколад има повече калории, отколкото в същото по размер парче маруля.

Таблица за калориите на различни продукти

Ако искате да знаете колко калории има в определени продукти или ястия, можете да използвате таблици с калорийните им стойности. Можете да проверявате колко са калорични различните кухни по света или някое определено ястие, било то основно, супа, салата или десерт.

shutterstock_171968360 INТаблици за калоричност

Друга справка, която можете да си направите, е тази за калорийните стойности при определени групи хора. Обикновено тези групи се характеризират с близки енергийни потребности. При тях може да се обобщи какви хранителни вещества и минерали и в какви количества трябва да се приемат. Пример за такива групи са деца, мъже, жени, кърмачки, ученици и т.н.

shutterstock_69181072 INКалории, калории …

Със сигурност е полезно да знаем какви калории има в продуктите и ястията, които обичаме и консумираме – плодовете, зеленчуците, безалкохолните напитки, закуските или любимите десерти. Знаейки тази информация, това може да ни стимулира да се спрем, когато посягаме към чипса и да го заменим с пресни, хрупкави зеленчуци със сосове от кисело мляко.

shutterstock_143234692 INЧудите се дали си заслужава да броим калориите? Не се чудете, ами го направете, защото всеки човек има уникална дневна калорийна потребност. И все пак помнете, че калориите не са всичко, за което трябва да мислите. Ако имате претенции към здравословното хранене, трябва да си осигурите диета, богата на разнообразни храни, които съдържат съответните количества витамини и минерали, въглехидрати, мазнини и белтъчини. Всички те имат своята важна роля за човешкия организъм.

Белтъчините участват във всички жизнени процеси и са компонент на всяка жива клетка. Те спомагат за възстановяването на мускулите, растежа на косата, хормоналното равновесие, резистентността ни към инфекции и функционирането на храносмилателната система.

Не бива да подценяваме и въглехидратите, които са основен източник на енергия. Те са необходими, защото не позволяват на жизненоважните и изграждащи тъканите белтъци да бъдат изразходвани за енергия, тъй като те са необходими за възстановяване. Въглехидратите са задължителни за изгарянето на мазнините, но прекаляването с тях води до затлъстяване.

Мазнините са от съществено значение за организма, като единствени доставчици на незаменими мастни киселини. Те изпълняват важни  мембранни функции и разтварят и пренасят витамини А, D ,Е и К.

Тъй като организмът не може да произвежда витамини, единственият начин да си ги набавя е чрез храната. Те служат за правилното развитие и функциониране на организма. Следващата важна съставка в диетата са минералите, които имат изграждаща и регулираща функция.

Енергийна потребност

От какво зависи тя? Отговорът е – от нашата физиология, която сама определя потребността на организма от калории. Тази потребност е повлияна от фактори, като възраст, работа, пол и общи условия на живот. Определено няма една диета, която да задоволи потребностите на всички хора. Възрастните хора ще прибягнат към диетата за възрастни, студентите – към студентска диета, а бъдещите майки ще трябва да спазват правилата за правилното хранене при бременни жени.

Всички кухни по света използват рационалното хранене и броенето на калории. Повечето хора се опитват да си осигурят балансирана диета, въпреки че има различни начини за задоволяване потребностите на организма. Нека вземем за пример харесваната от всички италианска кухня, която се отличава от голямо разнообразие и богатство от вкусове, както и различната от нея японска кухня, която пък е призната като една от най-здравословните кухни в света.

Таблицата за калорийната стойност е полезна, защото познавайки хранителната и енергийна стойност на храните, можем да променяме диетата си така, че да си доставяме необходимите хранителни вещества, без да прекаляваме. Това е пътят към здравето и така желаното стройно тяло.

, ,