Белтъчините в бобовите растения

Полезно

През най-близките години можем да очакваме също нарастване на интереса към бобовите растения.

От гледна точка на храненето семената на бобовите растения са ценени най-вече заради голямото им съдържание на белтъчини.

малка зелена соя току-що излиза от почватаТе са също богат източник на витамини от групата B, а също на макро- и микроелементи, сред които внимание заслужават следните елементи: калий, магнезий, фосфор, желязо, мед, манган, молибден, цинк и сяра.

Бобовите растения съдържат също фитати, които, както се вижда от изследванията, направени с животни, могат да защитават клетките от ракови изменения, а освен това са богати на баластни вещества, както разтворими, така и неразтворими.

Особено много белтъчини съдържа соята (40 г на 100 г), като това са белтъчини с много висока хранителна стойност, най-високата сред всички растителни белтъчини. Съдържанието на въглехидрати в сухите семена на бобовите растения се колебае от 40 до 60 г на 100 г, а на мазнини от 5 г (за повечето бобови) до 20 г (за семената на соята).

, ,