Зеленчуците и здравето

Полезно

Нови открития и интересни резултати от изследванията... Неизвестно досега въздействие върху човешкия организъм на познатите ни органични съединения и вещества, съдържащи се в храната...

Новооткрити съединения, съдържащи се в зеленчуците.
Тяхното влияние върху нашето здраве може да се окаже животоспасяващо!

Жена лаборант в бяло държи домат в ръка на сив фон

Биофлавоноиди

Съдържат се в плодовете и зеленчуците.
През 70-те години на ХХ век те все още били смятани за съединения без никаква стойност за храненето.
– те са силни антиоксиданти, които могат да предотвратят някои видове рак,
- укрепват стените на артериите (рутин),
- действат противовирусно (кверцетин),
- облекчава симптомите на алергичните реакции


Сулфорафан
Съдържа се в брюкселското зеле, броколите и карфиола,
- има антиракови свойства.

Полиацетилени Съдържат се в морковите и целината,
- действат като антиоксиданти и по този начин предотвратяват деленето на раковите клетки.

Монотерпени и фенолови киселини
Особено чесънът и соята са сред най-богатите източници на тези съединения,
- редуцират нитрозамините, образуващи се в храносмилателната система от нитратите, които се намират храната.

много зеленчуци един до друг върху огледалоСулфиди Присъстват в кръстоцветните зеленчуци като например: зеле и репички,
- допринасят за понижаване на артериалното кръвно налягане,
- имат противосъсирващо действие.



Стероли
Съдържат се основно в краставиците,
- влияят за понижаване на нивото на холестерола в кръвта.

, ,