• nutrients

Видове макарони

Вкусно

Макароните са един от най-старите хранителни продукти. Откритията в неолитното селище на бреговете на Жълта река в Китай потвърдиха, че те са били приготвяни преди повече от 4000 години. Традиционната паста, приготвяна от смес от вода и брашно и след това изсушавана, била позната и на арабите. В зависимост от брашното, използвано в производството на паста, можем да различим няколко вида такава.

Пълнозърнести макарони – под това име можете да намерите макарони със ситно смляно пълнозърнесто брашно. Това може да бъде пшенично брашно (пастата има кафеникаво-жълтеникав цвят) или ръж (пастата има тъмнокафяв цвят). Пастата от пълнозърнесто брашно съдържа повече витамини и минерали от класическата.

Оризовата паста се приготвя от оризово брашно. Тя съдържа основно нишесте и е без глутен и мазнини. Много е популярна в Азия, особено в Китай. Може да се сервира с пиле, морска храна и зеленчуци. Идеална за азиатски супи.

Соеви макарони – може да изглежда, че се правят от соя, но търговското име е грешно. Всъщност в състава им може да бъде  открито предимно нишесте, добито от папуда. Те съдържат около 10% протеини. Не съдържат глутен. Най-добре е да се сервират като допълнение към супи, проолетни рулца, може да се сервират със свинско или говеждо и зеленчуци.

Царевични макарони – жълти макарони, които се правят от царевично брашно. Те са богати на фибри и витамини В, Е и А. Съдържат и магнезий и калий. Смятат се за много здравословна храна. Подходящи са за мексикански салати и си подхождат много с боб.

Red_Pasta-BG-vol3

 

Открийте любимия си вид макарони

Вземете още вкусни рецепти на

Как се ядат спагети?

Азиатска кухня

Мексиканска кухня – ароматната царевица

 

, , , , , ,