• nutrients

Недооцененият витамин C

Полезно

Витамин C е съединение, чийто качества се използват в медицината по света. Витамин С е от съществено значение за правилното функциониране на тялото, защото се включва в много различни процеси, които протичат в него. Освен това витамин С се използва и в козметиката, защото като мощен антиоксидант се бори със свободните радикали, които са отговорни за процеса на стареене.

Витамин C е най-популярният витамин за повишаване на имунитета, което общо взето се смята за лек срещу настинките. Затова присъствието му в домашната аптечка е от съществено значение при есенните и зимни болести. Редовното му приемане намалява риска от настинки, особено за хора, които тренират или извършват тежък физически труд. Витамин С уплътнява и заздравява кръвоносните съдове, като по този начин предотвратява лесното кръвонасядане, кървенето или кървенето от венците. Той също така задейства окисляването на “лошия” холестерол и така води до намаляване на патологичните атеросклеротични лезии.

Недостигът на витамин С в тялото може да причини отслабване на капилярите, както и да доведе до анемия, защото консумацията на това съединение повишава усвояването на желязото.

Сред източниците на витамин С първо място заемат кръстоцветните зеленчуци и плодове,  на второ място по важност са картофите, на трето – жълтите и зелени зеленчуци и плодове, на четвърто – останалите зеленчуци и плодове (ягоди, малини). В животинския свят има много малко витамин С.

Недооцененият витамин C

Уверете се, че диетата ви е богата на витамин C

Научете повече за здравето си на:

Какви витамини в какви зеленчуци – Витамините във Вашата чиния
Диета през есента – как да избегнем есенното коремче
Остани млад с най-здравословните зеленчуци: броколи, спанак и моркови

, , , ,