• nutrients

Най-популярните форми на макароните

Вкусно

Макароните се произвеждат в множество форми и размери. Най-тънката паста обикновено се яде в супи, дългите панделки и ивици – със сосове, а цилиндричните и по-особени форми се използват за приготвянето на касероли и салати от паста. Някои форми на пастата са толкова големи, че са подходящи за пълнене и печене, а други, като равиолите, са произведени с плънка.

Необятността на видовете макарони залива магазините по света. Представяме ви кратко описание на видовете макарони, сред които всеки може да намери нещо за себе си.

Спагетите несъмнено са  най-разпространеният вид паста в света. Тези дълги и чупливи макарони често се използват за основни ястия. Те много си подхождат с различни видове доматени и месни сосове.

Фарфале. На италиански фарфале означава пеперуди и такава форма има този вид паста. Подхожда си идеално с всякакви сосове и леки салати и в същото време изглежда много атрактивно в чинията.

Калмари. Формата им изключително много наподобява добре познатата ни морска храна. Често се сервират със зеленчуци, сосове и риба.

Лазанята е вид паста с много по-големи размери от другите. Всъщност тя е плоско правоъгълно парче разточено тесто. Обикновено можем да сервираме няколко парчета, приготвени с плънка, например месо или зеленчуци.

Канелоните са дебели, кухи тръби с диаметър около 1.5 – 2 см. Те си подхождат идеално с плънка, напр. сирене , спанак или месо, изпечени във фурната с доматен сос.

Пене е друг много известен в света вид макарони. На италиански пене означава химикалка. То често се описва като косо отрязана тръба. Пене са най-често използваните макарони за касероли и салати.

Най-популярните форми на макароните

Открийте любимата си форма на макарони

Вземете още вкусни рецепти на:

Как се ядат спагети?
Лазаня – италианска запеканка с месо и зеленчуци
Кулинарни изкушения – италиански рецепти

, , , , , ,