• nutrients

Най-популярните сосове за макарони

Вкусно

В Италии соусы изготавливаются из продуктов, типичных для определенного региона. На севере страны чаще всего используются трюфели и другие грибы, в Генуи - ароматный песто, в Неаполе - отличные томаты, на юге - рыба и морепродукты. Сегодня все соусы похожи. Все возможные свежие ингредиенты импортируются со всех уголков мира.

Сос Болонезе е специалитет на италианския регион Емилия-Романя. Основните компоненти на сос Болонезе са моркови, лук, целина, доматено пюре и червено вино. В Италия той не се сервира със спагети. Типичната паста за соса Болонезе са талиателите – дълги плоски ивици. Болонезе много подхожда на лазаня със сос Бешамел.

Карбонара е специалитет на региона Лацио и по-специално Рим. Традиционно той се приготвя с яйца, бекон (обикновено панчета), сирене пекорино или пармезан и черен пипер. Въпреки че този сос често се прибавя към спагети, той може да се сервира и с бавете – дълги и тънки ивици.

Класическото зелено песто произлиза от Генуа, столицата на региона Лигурия. Основните му компоненти са: босилек, кедрови ядки, чесън, зехтин, пармезан и морска сол. Песто подхожда идеално на бавете, спагети или парчета сготвена лазаня.

Сос Арабиата е друг специалитет на региона Лацио и Рим. Той е прост и лесен за приготвяне доматен сос с чили и чесън, приготвен със зехтин. Сос Арабиата много си подхожда с пене ригате. Макароните с този сос обикновено биват поръсени с накълцан магданоз. Той може да се използва успешно и като сос за пица.
Red_Pasta-BG-pasta-souce

Открийте любимия си сос за макарони

Вземете още вкусни рецепти на:

Как се ядат спагети?

, , , , , ,