Средиземноморска хранителна пирамида

Красиво

Основа за традиционната средиземноморска диета е съчетанието от зеленчуци, плодове, зърнени продукти, бобови растения, специално приготвен фасул и ядки, като храните са подправени със зехтин.

Средиземноморският феномен

Планина с бял заснежен връхИзследванията на учените показват, че средиземноморските жители са най-здравите хора на света. Средиземноморието се състои от поне двадесет региона. Всеки от тях има своя собствена култура, обичаи и кулинарни традиции.

Общите черти на всички тях обаче са огромната популярност на зехтина, предпочитанията към червеното вино, консумацията на големи количества зеленчуци и плодове и активният начин на живот. В съчетание с последния фактор – добрите климатични условия – е възникнал феноменът на средиземноморското здраве.

Мляко и вино

Втората важна съставка е млякото и изобщо млечните произведения – сирене и кисело мляко, които са много популярни в страните от Средиземноморието. И разбира се, виното! Почти при всяко хранене в Италия, Франция или Гърция се пият различни видове вино.

Дневно, седмично или месечно?

Обяд със семейството на пълна маса с ястияЗеленчуци и плодове, зърнени храни, хлебни изделия, макарони и картофи, ядки заедно с известно количество вино, мляко и млечни продукти трябва да се консумират ежедневно. Към това прибавяме задължителната ежедневна физическа активност. Птичето месо, яйцата и морските дарове се използват по-рядко, достатъчно е веднъж седмично, а червено месо жителите на Средиземноморието ядат веднъж месечно.

Средиземноморската диета осигурява на организма всички необходими витамини, минерали и антиоксиданти, а въглехидратите, белтъчините и неголямото количество мазнини помагат за здраво сърце и дълголетие.

, , ,