• nutrients

Водният кресон – любимият зеленчук на Наполеон

Полезно

Водният кресон е вид растение от семейството на зелето. Отглежда се в Европа и Азия. Той съдържа множество хранителни вещества, които го правят полезен, но също така и много интересен – бил е любимото ядене на Наполеон.

100г водният кресон – 15 ккал

Той съдържа много от витамините C, K, A, E, както и гликозиди. Полезен е най-вече заради високото съдържание на минерални соли, особено желязо, йод и известни количества арсен.

Вместо градински кресон

В кухнята кресонът се използва със същата цел като градински кресон. Има по-рязък, но в същото време и по-нежен вкус. Младите листа и семена могат да се използват за подправка на различни видове ястия. Кресонът има парлив вкус с леко пикантен аромат. Може да се използва за почти всяко ядене – за салати с домати, сандвичи, салата от краставици, картофи, Котидж сирене, яйца и омлети.

Превенция срещу рак

Изследвания показват, че при ядене на много зеленчуци от семейството на зелето, включително кресон, се понижава рискът от развитие на редица ракови заболявания.

 
В медицината кресонът се използва като лекарство или на прах, с качеството си на диуретик. Полезен е, защото има изхрачващ ефект, като същевременно стимулира апетита, храносмилателната система и метаболизма. Кресонът може да се прилага за лечение на възпалени дихателни пътища, жълтеница, холелитиаза, ревматизъм, както и при проблеми с кръвното налягане.

Ястието на Наполеон

Този така полезен зеленчук е бил любимото ядене на Наполеон и затова винаги се е сервирал на неговата маса. В народната медицина, кресонът се използва за борба със стреса и свързаните с него болести, както и при повишена температура.

, , , , ,