• nutrients

Спанак

Полезно

Едногодишно растение от семейство Лободови, отглеждано заради зелените си листа.

Спанакът е станал още по-модерен в днешно време. Пресните листа на спанака се използват като основа за много леки и хранителни салати, както и за много модерни салати. Спанакът си подхожда с други зеленчуци, плодове, сирена и меса. Замразеният спанак е много предпочитан като съставка на смути.
Спанакът е много, много хранителен. Колко чаши пресен спанак ще трябва да изядете, за да получите дозата си от „5 пъти на ден” само на едно хранене?


100 г спанак – 17 kcal

Съдържа баластни вещества, калий, фосфор, магнезий, натрий, желязо, цинк, манган, флуор, витаминC, B1, B2, B6, PP, E, K,фолиева киселина, провитамин A.

spinach2

Спанак едно към десет

  • Спанакът е известен с голямото си съдържание на желязо. Първите изчисления са извършени през XIX век от доктор Е. фон Волф, който сбърква при поставяне на запетаята. Спанакът съдържа 10 пъти по-малко желязо, отколкото се вижда от неговите данни! Грешката е забелязана едва през 1937 г.
  • Добрата новина за всички, които обичат спанак – той така или иначе е сред най-полезните зеленчуци не само заради все пак внушителното си съдържание на желязо, но и заради огромните количества витамин С, Е, фолиева киселина, цинк, магнезий и калий.

Безопасно желязо

Желязото, което естетствено се съдържа в спанака е напълно безопасно и дозирано, докато желязото приемано под формата на таблетки носи риск от предозиране, а това е изключително опасно, най-вече за децата.

Ключ към силата

Спанакът е чудесен източник на желязо, което се съдържа в хемоглобина, пренасящ кислород до всички клетки на организма, и влиза в състава на системата, отговорна за производството на енергия и метаболизма. Препоръчва се най-вече за жените, децата и младежите по време на растеж.

spinach3

Издръжливост на костите

Спанакът съдържа рекордни количества витамин K, който влияе върху издръжливостта на нашите кости.

Спанакът произхожда от Персия, в Европа пристига заедно с маврите през IX век. Той много бавно си спечелва привърженици. Голяма популярност придобива едва след ІІ Световна война, популяризиран от американците. Реклама на този зеленчук става героят от анимационния филм – Попай морякът, който винаги има под ръка кутия спанак. Той я изпразва наведнъж, след което се втурва на бой и побеждава противника.Консервната кутия от анимационния филм

spinach4

, , , ,