• nutrients

Ряпа – лечебното растение

Полезно

Двугодишно растение от семейство селъри. Отглежда се като зеленчук, но и като лечебно растение.

глави лилави репи една до друга наредени

100 г ряпа – 35 kcal

Ряпата съдържа калий, калций, фосфор, желязо, магнезий, фолиева киселина и витамини A1, B1, B2 и C.

Ряпата в нискокалоричната диета

Коренът на ряпата може да се консумира сварен или пресен. Ядливи са също и листата, които се приготвят като спанака. Ряпата, като зеленчук, е била отглеждана още в древна Гърция и Рим. Заедно с бялата ряпа, преди въвеждането на картофите, тя представлява основен елемент в диетата на хората и животните, като източник на белтъчини, въглехидрати, минерали и витамини. Ряпата съдържа около 90% вода и затова е ценна съставка от диетата, особено в нискокалоричните.

Козметика с ряпа

Ряпата е растение, което се използва и в козметиката. Отварата от нейните листа е невероятен балсам за коса – подсилва я, предотвратява нейното окапване, чупливост и омасляване. Мъзгата има противовъзпалителни, успокояващи свойства и се прилага в козметиката срещу акне.

дълга женска черна коса и голи рамена на бял фон

Лечебно растение

В традиционната медицина отдавна се цени подсилващото и лечебното действие на ряпата. Може да се изстиска от нея сок, да се вари чай, да се приготви отвара или да се използва за външни компреси. Действа лечебно при болести на устната кухина, дихателните пътища или при анемия. Ефикасна е също за облекчаване на болка, предотвратява възпаления, при измръзване или при лечение на трудно зарастващи рани.

, , , , ,