• nutrients

Резене

Полезно

Резенето наричано още фенел, е вид двугодишно растение, принадлежащо към семейство селъри. Произлиза от средиземноморските страни, а се отглежда в много региони по света.

бели глави с зелени стъбла - резене

100 г резене – 69 kcal

Резенето съдържа калций, фосфор, желязо и витамини A1, B1, B2, C и E.

Ароматен анасон

Интересния аромат, зеленчукът дължи на своята деликатна нота анасон. Резенето може да се яде сурово, да се пържи, задушава, пече на фурна и скара и дори да се направи от него конфитюр. Идеално се съчетава като добавка към супи, рибни ястия и зеленчуци с цвекло, картофи, зеле, броколи или карфиол. В салатите се среща с маслини, каперси, червен лук, аншоа, рукола или ябълки. Може да се подправя със сол, пипер, лимонов сок, чесън или мащерка. Невероятна добавка към макарони.

Кашлица, лактация и колики

Резенето има отхрачващо действие, стимулира храносмилателната система и действа отпускащо. Млякото с добавка на резене е ефикасно в борбата със симптомите на грип и настинка. При кърмещи жени резенето стимулира лактацията, а на бебетата помага при проблеми с храносмилателната система – колики или подуване на корема.

Афродизиак

Ценят се също и семената на резенето, отварата от тях действа подсилващо, ускорява зарастването на рани и стимулира растежа на косата. Още в древността, резенето е използвано като идеален натурален афродизиак.

сърце от зеленчуци на бял фон

При проблеми с кожата

Резенето се използва като съставка в козметиката, предназначена за мазна кожа и в препаратите за хигиена на устната кухина.

, , , ,