• nutrients

Репички – най – здравословни сурови

Полезно

Репичките са зеленчук, произхождащ от южна Азия. Отглеждат се в много региони по света, а историята им датира от древността.

купчина вкусни розово-червени репички

100 г репички – 14 kcal

Репичките съдържат натрий, сяра, калций, желязо, магнезий, фосфор, целулоза, мед, хлор и витамини A, B1, B2, C, E и PP.

Най-здравословни са сурови

Най-здравословни са репичките, консумирани сурови, в салата или към сандвич. Могат да се сервират задушени или варени. Листата на репичките също могат да се ядат, комбинирайки ги със салата, прясна краставица и див лук. Листата имат същите хранителни и вкусови стойности като корените.

За здраве

Репичките подобряват храносмилането и ликвидират киселините в стомаха. Лекуват киселини в стомаха, пречистват бъбреците, предотвратяват образуването на камъни в бъбреците. Добре влияят на зрението и въздействат на кашлицата. В своята диета трябва да ги включат хората, страдащи от ревматизъм.

Отлична памет

Според народната медицина, репичките подобряват мисловния процес и усилват паметта, пречистват мозъка от излишната информация и го стимулират към работа.

салата с репички зелени краставици в бяла купа

За красота

Репичката, както и ряпата, се нарича зеленчук на красивата коса, спомага за буйност и блясък. Подобрява кондицията на кожата и ноктите. Трябва да се консумира от всички, които искат да свалят няколко излишни килограма – репичките засищат, но от тях не се пълнее. Незаменим зеленчук в диетите за отслабване.

, , , , ,