Растение от семейството на чесъна, отглеждан още в древен Рим, Египет и Гърция.

Кръгчета нарязан праз

100 гр. праз лук – 47 kcal

Празът съдържа каротин, фосфор, калций и витамин A, E, B1, B2, C.

За ревматизъм и не само

Празът се използва за лечение на ревматизъм, действа мочогенно и стимулира лактацията. Съдържа богати хранителни стойности, благодарение на голямото съдържание на минерални соли. Поради съдържаните в него витамини, се препоръчва също така за проблеми с храносмилателната система. Действа пречистващо, благодарение на което се използва при хранителни натравяния. Също така е добър и за настинки, добре влияе на имунната система и съдържа ценни етерични масла. Много добър антисептик.

Древните любители на праза

Празът е бил известен в древността и е бил консумиран всекидневно от Нерон и Аристотел, които твърдели, че точно на него дължат силата си и силния глас.

три  стръка зелен праз на бял фон

Ден на праза

1 март в Уелс е денят на св. Давид, чийто символ е точно празът. Празът за жителите на Уелс е също така знак за мъжественост, той им напомня за историческата битка със саксонците, когато войниците са имали брони направени точно от праз. Този ден жителите на Уелс празнуват деня на този зеленчук – приготвят ястия от праз в главната роля, а даже го използват и за декорация. Празът е невероятна добавка към салати, супи и меса – може да бъде бланширан, задушен или варен.

Известността на праза

Най-голяма известност празът има в Холандия. Консумира се всекидневно, а холандският специалитет е задушен праз.

, , , , , , ,