Патладжан – зеленчука с полезните антиоксиданти

Полезно

Едногодишно растение, отглеждано заради продълговатите си лилави плодове, вирее в топъл климат.

Лилави патладжани на бял фон
 

100 г патладжан – 18 kcal

Патладжанът съдържа баластни вещества, калций, калий, фосфор, витамин PP, A, B1, B2.

 

Сърдечни проблеми

Причислява се към зеленчуците, понижаващи нивото на холестерола в кръвта.

……и мозъкът работи

Патладжанът съдържа силни антиоксиданти, които защитават от увреждания мозъчните клетки. Антиоксидантите предпазват мозъка от свободните радикали, улесняват пренасянето на хранителни вещества и отстраняването на токсините.

 

Усмихни се!

През V век в Китай сред елегантните дами господства модата на сребристо-черната усмивка. Този ефект се постига освен другото с търкане на зъбите с кожата на тъмния патладжан.
 
 Резени патладжани върху раирана покривка

Ориенталски тип

Патладжаните са отглеждани още през V в. пр. н. е. в Китай и Индия. Търговските кервани го пренасят в Северна Африка, откъдето заедно с арабските нашественици пристига в Испания. През Средновековието се отглежда като декоративно растение, тъй като тогавашните лекари смятали, че предизвиква повишаване на температурата и епилептични припадъци. С времето патладжанът се превръща в един от най-важните зеленчуци в ориенталската и средиземноморската кухня.

, , , ,