• nutrients

Нахут, леблебия

Полезно

Бобово растение, отглеждано заради необикновените си семена с форма, напомняща овнешка глава с птичи клюн. Трето по популярност в света бобово растение след граха и фасула.

жълти зърна нахут

100 г нахут – 54 kcal

Съдържа белтъчини, баластни вещества, фосфор, калий, витамин C, провитамин A, калций, желязо.

Енергийно зрънце

Съдържа целулоза, който влияя върху правилното функциониране на храносмилателната система, състоянието на сърцето и благоприятстват за стабилизиране на нивото на кръвната захар. Консумацията на нахут доставя на организма енергия, която се използва постепенно, без да води до повишаване на нивото на кръвната захар.

Зърното завладява света

Нахутът произхожда от Близкия Изток, откъдето пристига в Северна Африка и Индия. Финикийците го пренасят в Испания. Триумфалното си шествие из Европа приключва в басейна на Средиземно море, тъй като се нуждае от сух и топъл климат. Испанците пък го закарват в Америка. Нахутът намира приложение в мексиканската, испанската, италианската и индийската кухня. Той обаче е преди всичко символ на ориенталската кухня.

Вместо месо

Благодарение на високото съдържание на белтъчини той се използва като заместител на месото във вегетарианската диета.

жълти зърна нахут върху бели краставички ?

…по сто начина

Пътешествениците и туристите могат да се изненадат от разнообразието на форми, под които нахутът се появява на трапезата. В арабските страни той е основна съставка на характерните за кухнята на този регион на света ястия, като например: хумус (паста), фалафел (кюфтенца) или кус-кус. Смила се също на брашно, което се добавя към сосове или се използва за приготвяне на заместител на кафе. Прибавя се също към супи и салати. В Индия и Пакистан младите шушулки се консумират цели. В ориенталската кухня е разпространена печената леблебия.

, , ,