Маслини – съставка за здравословно хранене

Полезно

Дърво, принадлежащо към семейство Маслинови, отглеждано заради плодовете и семената си.

зелени и черни маслини на дървена подложка

100 г маслини – 160 kcal

Маслиновият зехтин съдържа около 75% мононенаситена олеинова киселина, антиоксиданти – витамин E и полифеноли.
Зехтинът също доставя множество необходими ненаситени (омега-6) мастни киселини, без да се консумират излишни наситени мастни киселини.


Най-здравословната храна на света

В списъка на американския седмичник „Тайм” маслините са посочени в групата на най-здравословните храни на света. Маслините и зехтинът дължат своето благоприятно влияние върху организма основно на високото съдържание на необходимите за човека ненаситени мастни киселини, които понижават нивото на холестерола в кръвта. Маслините защитават сърцето и кръвоносните съдове срещу атеросклерозата; те са една от основните съставки на средиземноморската диета, която се смята за образец за здравословно хранене.

1 дърво – 1 литър

Едно маслинено дърво може да даде около 1 литър зехтин. Случва се, когато годината е плодородна, едно маслинено дърво да даде дори два литра от тази ценна течност.

 Зелено маслинено дърво

Дълголетно дърво

Маслината е вечнозелено дърво или храст, което достига от 4 до 12 м височина. Тя има сив пън и малки листа, наподобяващи кожа при докосване. Тя дава плодове веднъж на две години – след беритбата трябва да си почине и да събере сили, за да може отново да даде добра реколта от плодове. Може смело да се нарече свидетелка на миналите времена, тъй като живее дори до 1000 години!

Зелени и черни

Сортовете маслини са множество, могат да бъдат зелени или черни, малки и големи, с различен вкус и различно съдържание на мазнина. Мариновани в лека марина имат цвят на тъмно вино и фин плодов вкус. Те са незаменими като аперитив, а също като добавка към салати.

11 маслини

  • Още древните гърци откриват маслини за своята кухня. Те смятат, че човек трябва да изяде 11 маслини, за да усети техния истински вкус.
  • Популярността на маслините не намалява до днес, напротив – по целия свят този малък плод печели все повече привърженици, а за зехтина от маслини се говорят само суперлативи.
  • Отглеждат се в Средиземноморието и много други райони с топъл климат: Канарските острови, Крим, Кавказ, Югозападна Африка, Индия, Япония, Калифорния, Бермудските острови, Ямайка, Южна Америка.
, , , ,