• nutrients

Лук – растение полезно и лечебно

Полезно

Най-разпространеният и ценен зеленчук в целия свят. Намира също така приложение като лечебно растение.

 

100 гр. лук – 40 kcal

Лукът съдържа целулоза, протеин, магнезий, фосфор, желязо, натрий, калций, калий, витамин A, B1, B2, B6, C, PP

Победителят на бактериите

Антибактериалното действие и негoвото свойствоo да предотвратява инфекции e най-ценнoто качество на лука. В сокa си той съдържа фитонциди – естествена субстанция унищожаваща бактериите. Трябва да знаете, че преди всичко суровият лук е богат на съединения унищожаващи бактериите. Дори сготвен или задушен може много да предложи.

Намалява нивото на холестерола, подсилва сърцето и предпазва от рак.

Лукът помага в борбата с холестерола, тъй като значително намалява неговото ниво. Също така разрежда кръвта, намалявайки риска от венозна конгестия, намалява кръвното налягане и предпазва сърцето. Провеждат се също така изследвания, които имат за цел да докажат, че консумирането на лук и неговите разновидности всекидневно намалява риска от заболяване от рак.

Изстисквачка на сълзи

Защо режейки лук плачем? Това всичко е работа на сулфоновите киселини, отделящи се по време на смесване на отделящите се от лука LFS ензими и аминокиселини съдържащи сяра, които дразнят слъзните канали предизвиквайки сълзене. Дъвкането на магданоз или кафе на зърна успокоява тези неприятни последици.

ръка която реже стар лук върху дървена дъска

Без лук нямаше да съществуват египетските пирамиди…

Историята на лука датира от най-малко 3000 години, а неговата родина е Централна Азия и Индия. Благодарение на римляните стига до Европа, а Кристофър Колумб го е разпространил зад океана. Рисунки на лук са открити даже в египетските пирамиди – бил е храна за затворниците, които са ги строили, тъй като ефикасно предотвратявал разпространението на епидемии. Днес лукът се отглежда в целия свят и с удоволствие се използва в кухните на всички континенти.

, , , , , , ,