• nutrients

Краставица

Полезно

Едногодишно растение от семейство Тиквови, отглеждано заради продълговатите си зелени плодове.

Няколко зелени краставички и копър на бял фон

100 г краставици – 25 kcal

Съдържат 96% вода, калий, фосфор, калций, магнезий, желязо, цинк, витаминC, B1, B2, B6, PP, E,провитамин A.


Водно оръдие

Краставицата по естествен начин хидратира нашия организъм и по този начин влияе благоприятно напр. върху кожата. Благодарение на съдържанието на калий има пречистващи свойства и понижава налягането.

Красиви очи

Краставицата може да се прилага също така външно, под формата на маски, които почистват и изглаждат кожата, отстраняват подутините и сенките под очите.
Жена във вана с краставички на очите

Воден деликатес

Това е едно от най-старите зеленчукови растения, известно от 3000 години. Произхожда от Индия. Още в древен Рим е било смятано за деликатес. В Северна Европа започва да се отглежда през IX век (Франция). В Америка пристига заедно с испанците.
Едва през XIX краставицата започва да се яде сурова. Понастоящем се използва за салати, предястия, сандвичи. Може да се приготвя топла като тиквичките. Широко разпространени в кухнята на Източна Европа са киселите краставици.

Освежаване

Краставицата често се използва от барманите. Служи за украса (напр. на Блъди Мери) или като съставка на коктейли – алкохолни (напр. студена водка с краставица, лимон и мента) и безалкохолни (напр. кулър – вода, лед и захар с разбит лимон и краставица).

, , ,