• nutrients

Карфиол

Полезно

Едногодишно растение от семейство Кръстоцветни. Ядат се младите цветни пъпки, т.нар. розички, с бял цвят. Отглежда се в регионите с умерен климат.

Бял карфиол и зелени листа

100 г карфиол – 21 kcal

Съдържа калий, магнезий, калций, манган, желязо, мед, цинк, флуор, каротини, витамин C, K,B1, B2, B6.


Ракът няма да те хване

Този зеленчук се препоръчва за профилактика на раковите заболявания.

Детокс с карфиол

Ензимите, намиращи се в карфиола, помагат в процеса на очистване на организма. Токсичните съединения, ако не бъдат отстранени навреме, могат да предизвикат увреждане на клетките, което води до рак. Специфичните ензими, в съчетание с витамините и минералите, съдържащи се в карфиола, са решаващи за неговите противоракови свойства.

До насита

Карфиолът няма много калории, а осигурява чувство за ситост, така че можем да ядем карфиол за здраве, без да се притесняваме, че ще напълнеем.
Карфиол с бяла заливка в бяла чнийка

Кипърско зеле

Карфиолът произхожда от Кипър и затова отначало се е казвал “кипърско зеле”. Познат е от 2500 години. Отглеждал се е още в древен Египет и Персия. След това прониква в Италия, а от XVI век се разпространява из цяла Европа.
В съвременната кухня се използва най-вече за супи и зеленчукови ястия. Вари се цял или се сервира суров на салата.

Каква е същността на карфиола?

Карфиолът е естествен обект, даващ възможност за изясняване на понятието фрактал. То е въведено в математиката през 70-те години от френския учен от Йейл, Беноа Манделброт. Характерна черта на фрактала е неговата самоподобност – част от множеството наподобява цялото. И така всяка розичка представлява подобие на целия карфиол. Фракталите намират приложение в най-разнообразни области като напр. медицина, хидрология, финанси.

 

, , , ,