• nutrients

Кълнове от боб мунгo

Полезно

Едногодишно бобово растение, отглеждано заради семената и кълновете си.

купчина покълнали бели бобени зърна

100 г кълнове от боб мунг – 14 kcal

Съдържат много витамин C, витамини от групата B, витамин E, желязо, калий.

Възвръща силите

Когато се чувстваме отпуснати след физическо напрежение или при пролетна умора, идеални за разнообразяване на диетата са кълновете. Те подобряват усвояването на веществата, които попадат в организма като хранителни съставки.

Яжте и усвоявайте

Намиращите се в семената белтъчини, мазнини и нишесте се усвояват лесно от организма.
Купичка с кълнове от боб мунго

Кълновете на мода

Бобът мунг се отглежда в Китай от 3000 години. Сухите семена се използват за приготвяне на множество ястия, от тях се произвеждат и китайските прозрачни макарони.
Благотворното въздействие на кълновете е познато в Азия от хиляди години. Модата на кълновете идва в Европа от Съединените щати през 70-те години на ХХ век.
В китайската медицина кълновете на боба мунг се прибавят към билкови смеси за лечение на високо кръвно налягане. Те влизат в състава на антидоти срещу някои отрови.
Понастоящем най-големите производители и потребители на кълнове са Китай, Индия и Съединените щати.

Струва си да се опита

Кълновете на боба мунг са идеално допълнение към салати, зеленчукови ястия и супи. Класическа рецепта на китайската кухня са кълновете, запържени с чесън, салатен (сибирски) лук и джинджифил, към които се прибавя солена или пушена риба.

Добри обноски с кълновете

В китайската кухня, когато се приготвят ястия с кълнове за гостите, за по-елегантно сервиране краищата на кълновете се откъсват.

, , ,