• nutrients

Къдраво зеле

Полезно

Известно от древността растение от семейство зелеви, отглеждано в Европа, Америка и Азия.

 

100 гр. къдраво зеле – 29 kcal

Съдържа бета – каротин, лутеин, калций, фосфор, магнезий, желязо и витамин A, B1, B2, C, Е и К.

Ценни антиоксиданти

Благодарение на съдържанието на антиоксиданти къдравото зеле има противораково действие, силни противовъзпалителни действия и предпазва от склероза. От гледна точка на лесната си смилаемост и множеството минерални соли и витамини е особено препоръчвано в диети за възрастни хора и деца.

Растителен прекурсор

До средновековието къдравото зеле е бил известен и отглеждан зеленчук в цяла Европа. Днес бразилци, холандци, португалци, както и жителите на Южна Африка и Япония не си представят ястие бе него. Известно и използвано е също така в Съединените Щати.

Салато от зелено къдраво зеле и бобени зърна в купа

, , , , ,