Доматът – здравословен зеленчук

Полезно

Доматите имат множество разновидности и най-различни форми - кръгла, продълговата, ребреста, неправилна, подобна на круша и са с червен, розов или жълт цвят. Доматите се отглеждат почти навсякъде по света.

shutterstock_143783059 IN

100 г домат – 19 kcal

Доматът е вкусен и полезен зеленчук, който съдържа ценни баластни вещества, а също калций, калий, фосфор и много витамини A, B, C и E в значителни количества. Съдрържат и голямо количество бетакаротин, който е антиоксидант и укрепва имунната система.


Източник на здраве

Това е един от най-често консумираните зеленчуци в света. Най-здравословен е суров. Потвърдено е лечебното влияние на доматите върху сърцето и бъбреците, както и регенериращото им въздействие върху кожата.  В доматите няма наситени мазнини и липсват сол, нишесте и захар. Това са нещата, от които диетолозите ни подканят да се откажем. Именно затова те се препоръчват при диети за отслабване. Полезен и при лечение на диабет и бъбречни заболявания. Изключително полезен за сърдечно-съдовата система, простатата и очите.

Зрелите домати дължат своя червен цвят на ликопена – мощен антиоксидант. Този естествен пигмент неутрализира свободните радикали и предпазва от атеросклероза и рак, особено рак на простатата. Установено е, че той се усвоява по-добре от супи и сосове, отколкото от суровите домати.

Ябълка на любовта

Когато доматът завладявал Европа, той бил смятан за афродизиак. Французите го нарекли „pomme d’amour”, т.е. ябълка на любовта. Дълго време те го отглеждали като декоративно растение.

 shutterstock_92413894 IN

Непознатият плод

Родина на домата са Централна и Южна Америка, от Мексико до Перу. Той е пренесен в Европа през XVI век. В началото европейците го смятали за отровен, затова го отглеждали като декоративно растение, докато италианците не открили превъзходния му вкус. В Съединените щати доматите са пренесени от емигранти от Италия и Франция.

Ла Томатина

Всяка година през последната сряда на август, в испанския град Буньол в област Валенсия се състои Томатина – фестивал, който продължава една седмица и завършва с бой с домати. Стотици тонове развалени и негодни за консумация домати се доставят на площада на градчето, а десетки хиляди хора от целия свят идват, за да участват това уникално преживяване. Фестивалът вклюва много забавление, танци, музика и фойерверки, а в нощта преди боя участниците се състезават в правене на прочутата паеля.

, , ,