Червено цвекло

Полезно

Растение от семейство Лободови, отглеждано заради корените и листата му. Среща се на всички континенти.

Червен цвекло репичка

100 г червено цвекло –37 kcal

Съдържа въглехидрати, баластни вещества, калий, фосфор, калций, магнезий, желязо, цинк, витамин C, B1, B5, B6, PP, E, фолиева киселина, провитамин A.

Силни кости, здрави зъби

Червеното цвекло благотворно влияе върху нашите кости и зъби. Това е така, защото то съдържа калций, а недостатъкът на калций води до кариес, рахит, остеопороза и забавяне на растежа при децата.

За купонджиите

Благодарение на уникалното съчетание от въглехидрати, витамин C, калий и фолиева киселина червеното цвекло действа очистващо на организма, предотвратява анемията и умората и предпазва от ракови заболявания.
Нарязано на продълговати  кубчета червено цвекло

Прочутото цвекло

Всички днешни сортове произхождат от дивото цвекло, виреещо в Далечния Изток и в Индия. Първите сведения, отнасящи се за цвеклото, са намерени във Вавилон. То е високо ценено от античните гърци, които го принасяли на бог Аполон. Отначало за ядене служели само листата, а корените се използвали за лечебни цели. През XIV век цвеклото започва да се отглежда в Северна Европа. По времето на Наполеон І захарното цвекло получава широко разпространение, а понастоящем е втори по значимост източник на захар след захарната тръстика. Цвеклото е основна съставка на борша – най-прочутата супа от източноевропейската кухня.

, , ,