• nutrients

Аспержи

Полезно

Многогодишно растение, отглеждано заради ядивните си млади издънки.

супа с аспержи върху бяла чиния върху зелена покривка

100 г аспержи – 23 kcal

Съдържат: големи количества витамин A и C и ценни микроелементи, като например желязо, калий, цинк, а също много баластни вещества.


Бъди млад

Зелените аспержи са известни заради големите количества антиоксиданти, които предотвратяват преждевременното стареене – затова те са любима храна на холивудските красавици. Аспержите са нискокалорични и лесно смилаеми зеленчуци. Съдържат фолиева киселина, която помага срещу вродените дефекти у децата, при хронична умора и сърдечни болести.

Мисия: прочистване

Аспержите са естествен диуретик, което помага при лечението на бактериални инфекции и възпаления на пикочните пътища. Тези техни свойства могат да се използват също така при заболявания, свързани със задържане на вода.

Аспержите са сервирани…

До ден днешен ястията с аспержи се смятат за деликатес. Срещат се в рецептите не само на средиземноморската кухня, но и в кухните на Северна Европа, Азия и Америка.
Аспержите се консумират варени, топли или студени.

В бяла чиния Аспержи с бял сос  и шунка

„Трицветни”

Аспержите се продават зелени, светлолилави или бели. Това е един и същ вид растение, но се отглежда при различни светлинни условия. Зелените аспержи растат при пълна светлина, белите – в купчина пръст без достъп на светлина, а лилавите се оставят леко да се подадат над земята.

Богат вкус

Аспержите произхождат от Средиземноморието. Египтяните и гърците консумирали диворастящото растение, а римляните започнали да го отглеждат. То било смятано за афродизиак и лечебно растение. След това за известно време аспержите остават в сянка, за да преживеят възраждане по времето на Ренесанса. Аспержите стават любим зеленчук на Луи XIV. До ХІХ век се появяват само на трапезите на богаташите.

, , , ,