• nutrients

Алабаш – деликатен и сладък зеленчук

Полезно

Зеленчук от семейство зелеви, известен и ценен в древния Рим.

шест глави бледо зелен алабаш

100 гр. алабаш – 33 kcal

Съдържа каротин, натрий, калий, магнезий, калций, манган, желязо, мед, фосфор, хлор, йод и витамини: B1, B2, B6, C.

Антиоксиданти

Алабашът е богат на антиоксиданти и противоракови субстанции, благодарение на което неговата консумация има значение в борбата срещу рака. Най-ценните съставки се съдържат в младите листа.

Алабашът на чиния

Алабашът има деликатен, сладък вкус, може да се консумира суров, нарязан на парчета, да се добавя към салати, вкусен е варен и задушен, а също така пълнен с месо или риба.

За деца

Алабашът е зеленчук богат на минерални соли и витамини, вкусен и неалергизиращ, затова се препоръчва при храненето на малки деца
.

, , , , , ,