Нискомаслена диета – ефикасна диета за бързо отслабване

Полезно

Често хората правят нискомаслени диети заради повишения риск от сериозни медицински състояние като затлъстяване, рак, сърдечни заболявания. Затова обществените здравни източници препоръчват значението на намаляването на мазнините до не повече от 30 процента от всички калории при 1800 калории на ден.

Важно е да отбележим, че при тази диета без мазнини изключваме от менюто определени видове мазнини като рафинираното олио и зехтин, животинските мазнини, както и от трансмазнините (получени при нагряване до висока температура на течни растителни масла). Има така наречени полезни мазнини, които задължително трябва да оставим в нашата диета – те не само, че няма да ни навредят, но и ще ни помогнат с преработването и стопяването на натрупаните в тялото мазнини. Тези полезни мазнини се съдържат в продукти като сьомгата, орехите (и други сурови ядки като бадеми и кашу), сусамовия тахан, както и в храни като боб, грах и чия.

Обезмаслените храни могат да бъдат и вкусни. Допълнителният плюс, след промяна на хранителните Ви навици, е че ще получите желаната фигура и ще подобрите общото си здравословно състояние. Мазнините са най-калоричния-плътен макронутриент (мазнината съдържа 9 калории на грам в сравнение с 4 калории на грам в протеините и въглехидратите) Ако се опитвате да отслабнете чрез броене на калории, намаляването на богати на мазнини храни може да ви бъде от полза.Също така, ако имате сърдечно заболяване, вашето здраве може да се подобри чрез нискомаслена диета.

Прочетете на какво трябва да обърнете внимание.

  • Откажете се от fast-food храните. Запомнете, че те могат да допринесат до качване на излишни килограми.
  • Откажете се от пържените храни, а ако някога се наложи да ги консумирате, заменете традиционното олио със зехтин.
  • Галетата и брашното, използвани за паниране, заменете с ароматни билки, които почти нямат калории, а същевременно придават на ястията уникален вкус.
  • Обръщайте внимание на съдържанието на калории в купуваните продукти.
  • Ограничете до минимум маслото. Обикновено не мислим колко излишни мазнини, в действителност, ни доставя то.
  • Използвайте обезмаслени заместители на някои предястия. Вместо популярните картофени чипсове, изберете плодове.
  • Ястията печете във фолио, вместо да ги пържите във висококалорично олио. Ястието е също толкова вкусно, но по този начин ограничавате консумацията на мазнините на половина.
, , , ,